Având în vedere faptul că, în ultima perioadă de timp, personalul Poliției de Frontieră se confruntă cu o situație aparte, dată de nevoia de a pune în aplicare corespunzător măsurile luate pentru prevenirea răspândirii COVID19, inspectorul general al I.G.P.F., chestor general de politie Ioan Buda, se află în teritoriu, încă de joi, 12 martie a.c., în toate zonele unde există granița comună cu statele vecine.
Scopul acestui demers are două dimensiuni. Pe de o parte, aceea de a se asigura că dispozițiile transmise în contextul COVID 19 sunt puse în practică în mod eficient si, pe de altă parte, aceea de susținere a polițiștilor de frontieră care, în aceste zile, alături de personalul medical, se află în prima linie și interacționează direct cu participanții la trafic ce revin în țară din zone de risc.
Concluziile misiunii efectuate până în prezent de inspectorul general al Poliției de Frontieră, precum și mesajele de susținere au fost transmise personalului instituției noastre, la fața locului, fie în interacțiunea directă cu polițiștii de frontiera, fie în cadrul unor întâlniri de lucru.
Redăm, în continuare, câteva pasaje din mesajul chestorului general de politie Ioan Buda, transmis polițiștilor de frontieră:
„Vă apreciez și vă respect pentru tot ce faceți! Înteleg lupta interioară pe care o duceți și vă admir pentru puterea de care dați dovadă!
Sunt conștient că, fiecare nouă zi de muncă a dumneavoastra începe cu gânduri de genul: „ce fac dacă îmi îmbolnăvesc copilul?” , ” cum fac să am grijă de părinți, fără să îi expun, fără să risc să îi contaminez?” și multe altele de acest fel.
Sub măștile de protecție care vă acoperă temporar chipurile am întâlnit foarte mulți tineri care dau dovadă, în fiecare clipă, de maturitate emoțională și profesională.
Dragi colegi, trăim momente critice, iar felul în care acestea sunt gestionate depinde și de noi!”
INFORMATII DE BACKGROUND:
În aceste zile în care specialiștii recomandă reducerea la maximum a ieșirilor și contactului cu alte persoane, zilnic, peste 5.000 de polițiști de frontieră sunt la datorie, mare parte dintre ei în punctele de frontieră, chiar în prima linie.
Încă de când s-a început monitorizarea persoanelor care proveneau sau au tranzitat state ori zone de risc, polițiștii de frontiera au primit echipamente de protecție individuală și, în permanență, au fost instruiți cu privire la modul în care interacționează cu persoanele care declară că sosesc din zone cu risc COVID-19 sau care este posibil sa vina din aceste zone, dar nu declară.
În eforturile lor, polițiștii de frontiera sunt sprijiniți de personal al Direcțiilor de Sănătate Publică, de pompieri, jandarmi și reprezentanți ai Poliției Române.