Pentru prima oară, Europol a publicat o serie de imagini cu încăperile în care au fost comise abuzuri asupra unor copii nevinovaţi. Sunt detalii cărora anchetatorii nu au putut să le dea de cap, dar şi în trecut, românii au ajutat forţele de ordine în prinderea monştrilor.
Pe urmele pedofililor, un mic detaliu poate fi un mare indiciu. Acum trei ani, poliţia cerea ajutorul internauţilor, într-un caz care şoca o ţară întreagă.
Mai mulţi copii erau fotografiaţi în aer liber, iar imaginile erau distribuite pe reţelele din Germania. Putea să fie orice parc din Europa. Dar gardul din poze surprindea parţial o siglă ce părea să fie a CFR, potrivit Observator.
Detaliul a fost îmbrăcămintea copilului şi felul în care acesta arăta, acest lucru ducându-ne la ideea că ar putea să fie un copil al străzii din zona Gării de Nord. Acolo este un părculeţ în care de obicei se găsesc mai mulţi oameni ai străzii, inclusiv copii, dezvăluie un specialist din Poliţia Română.
Aşa au ajuns anchetatorii la victime şi la pedofili. Acum, alte zeci de cazuri aşteaptă să fie rezolvate prin ponturi. Clădirile care apar într-o poză, îmbrăcămintea, sacoşele sau chiar decoraţiunile din încăpere – toate detaliile din imagini pot duce către infractori.
Poliţiştii spun că multe abuzuri se petrec în camerele de hotel. Şi tot anchetatorii ne învaţă cum putem să îi ajutăm. Există aplicaţii gratuite pentru telefonul mobil care ne permit să fotografiem astfel de încaperi. Şi astfel se constituie o bază de date internaţională.
Şi mai eficiente s-au dovedit metodele anchetatorilor de peste ocean, mai scrie Observator.
Omul merge către recompensă, către un folos propriu, o popularizare a lui. În America, apropo de recompense, sunt vânătorii de recompense. De regulă vin din armată, din structuri poliţieneşti, au experienţa şi priceperea şi nu fac decât investigaţie, spune psihologul criminalist, Tudorel Butoi.
22.000 de ponturi au primit poliţiştii europeni doar anul acesta, dar România nu intră nici măcar în primele 20 de ţări ca număr de sesizări online.