Pentru că urmează un sfârșit de săptămână cu o încărcătură spirituală deosebită, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cu participări numeroase în locașurile de cult și cu mai mult timp liber care invită la ieșiri, plimbări, călătorii, drumeții, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a luat o serie de măsuri în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea oricăror situaţii de risc la adresa cetăţenilor. Totodată vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și intervenția cu celeritate la solicitările cetățenilor în cazul în care situația o va impune.
Vor fi instituite filtre, pe principalele artere rutiere și la intrările/ieșirile în/din municipii, pentru controlul respectării prevederilor legislației rutiere;
Vor fi intensificate acţiunile de patrulare în gări/autogări şi pe celelalte mijloace de transport în comun cunoscute cu un aflux ridicat de persoane.
Se va asigura o prezență activă a polițiștilor pe căile de acces ce converg spre lăcaşurile de cult, staţiunile turistice, pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.
Se vor intensifica activităţile de prevenire şi combatere a infracţiunilor în zona lăcaşurilor de cult, precum şi monitorizarea stărilor conflictuale.
De asemenea se vor intensifica activităţile informative în zonele şi mediile pretabile comiterii de fapte antisociale.
Pentru prevenirea victimizării prin infracțiuni contra patrimoniului și a celor comise cu violență, polițiștii de prevenire vă reamintesc câteva măsuri eficiente în evitarea acestora.
Pentru prevenirea furturilor, fiți vigilenți cu banii dvs. Buzunarul de la spate nu este cel mai sigur loc pentru păstrarea portmoneului. Poșeta lăsată nesupravegheată este tentantă pentru hoți.
Pentru prevenirea furturilor din locuințe, atenție cum vă asigurați ușile și ferestrele dacă plecați de acasă. Chiar și când sunteți acasă, dacă locuiți la bloc, este necesar să țineți ușa încuiată, pentru ca hoții să nu pătrundă și să se servească cu bunurile lăsate pe holul locuinței.
Pentru prevenirea furturilor din auto, evitați să lăsați bunuri la vedere, acestea pot fi tentante pentru hoți. De multe ori prejudiciul creat prin spargerea unui geam este mai mare decât bunul sustras din autoturism.
Pentru prevenirea actelor de violență de orice fel, polițiștii vă recomandă să consumați alcool în cantități moderate. De multe ori acesta este un factor generator de conflicte. Totodată evitați să urcați la volan sub influența alcoolului pentru a preveni orice risc de accidente.
Iar pentru că drogurile sunt prezente tot mai mult la petreceri, distracții, polițiștii vă atrag atenția asupra consecințelor acestora atât din punct de vedere fizic cât și penal. Drogurile distorsionează funcțiile creierului și afectează puternic memoria, capacitățile cognitive în general.
Iar dacă ai fost prins cu droguri de risc și mare risc asupra ta, chiar și pentru consum propriu, te vei trezi cu un dosar penal. Dosar penal se întocmește și pentru:
cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.
Astfel polițiștii vă îndeamnă pe voi, părinții, să fiți alături de copii, să le oferiți atenția și timpul necesar pentru ca ei să se simtă fericiți, să nu aibă nevoie să intre prin droguri într-o lume a ficțiunii din care greu se mai pot întoarce.
Iar pe voi copii, tineri, polițiștii vă îndeamnă să fiți conștienți că este mai cool să alergi prin parc, să ai o condiție fizică bună care duce la o stare de spirit bună, e mai cool să bei o băutură răcoritoare decât un pahar de alcool, este mai cool să citești o carte, chiar și despre efectele drogurilor, decât să consumi fără să știi ce consumi.