Statisticile Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) arata ca aceste comunitati, aflate practic in ilegalitate, sunt formate cu preponderenta din etnici rromi. Tot ele indica faptul ca numarul celor care se stabilesc fara drept in judet creste de la o zi la alta, in ciuda raziilor si avertismentelor date de oamenii legii.
Politistii sustin ca lunar identifica noi si noi persoane care se muta in Maramures fara sa ceara acordul autoritatilor. Din datele detinute pana acum, in judet ar exista in jur de 11.500 de rromi, din care 931 au fost depistati fara domiciliu legal. Mare majoritate a acestora sta la marginea Baii Mari (589), din care 510 pe Craica.
Problema este ca, desi oamenii legii ii trimit inapoi in localitatile de domiciliu, multi se reintorc in Maramures. Acestora li se adauga alte zeci de familii care apar peste noapte in Baia Mare si care isi ridica una-doua cate o cosmelie ca si cum ar avea drept de proprietate pe teren.
Oficialii IPJ spun ca le este foarte greu sa stabileasca un numar fix al acestor persoane, deoarece in cartierele ilegale de la marginea municipiului, cum e si cel din zona Pirita e un dute-vino continuu. Mai mult, din sutele de rromi stabiliti ilegal in Maramures si depistati de politie, 189 nu au avut in viata lor acte de identitate, prin urmare, nici nu exista pentru statul roman.
La nivel de judet, 52 de politisti au primit misiunea sa supravegheze problemele etnicilor rromi – atat in ce priveste infractionalitatea, cat si pe subiectul domiciliului ilegal. Reprezentantii IPJ Maramures spun ca rromii veniti din alte judete prefera sa se stabileasca in Baia Mare sau in apropierea municipiului, deoarece aici isi pot castiga existenta de pe urma cersitului sau a vanzarii de fier vechi si cartoane.
Conditiile de viata din cartierele ilegale – Craica si Pirita – sunt sub orice critica. Familii de 10 persoane si chiar 15 persoane traiesc in cosmelii de carton lipsite de incalzire sau electricitate. In zona nu exista nici apa potabila, iar sobolanii misuna printre copii asemenea unor animale de casa. Nivelul infractionalitatii este si el foarte ridicat. Multi din rromii veniti din alte parti ale tarii fug de un trecut nu tocmai bun, dar in loc sa lase in urma traiul de care nu sunt mandri, continua sa incalce legea.
Sursa: Dan Horvat