Vezi VIDEO
Baimarenii care au avut astazi, 20 mai, drum in zona Dealului Crucii au constatat ca apa raului Sasar era rosie inca de la primele ore ale diminetii. In vreme ce oamenii spun ca nu e prima data cand se intampla asta, responsabilii Garzii de Mediu vin cu o alta explicatie. Ei spun ca societatea Remin efectueaza lucrari de punere in siguranta a galeriilor inchise, la mina de pe dealul Crucii, intrucat un perete de sustinere a cedat din cauza ploilor. Astfel, apa colorata in brun roscat din cauza reziduurilor, a ajuns, prin canalul colector, in Sasar.
Din cauza unui perete de sustinere a galeriei de mina de pe dealul Crucii care a cedat din cauza precipitatiilor din ultima vreme apele raului Sasar au fost colorate in rosu, lucru care a produs uimire in randul trecatorilor prin zona Podului Viilor si a Podului Minerilor.
“Nu e prima data cand se intampla asta. Mai mereu apa este rosie, de la cariera de pe deal. Rocile fiind argiloase, apa are culoarea asta. Nu e nimic deosebit”, e de parere Cornel Goste, ce locuieste in zona. “Apa este rosie din cauza ca trece prin galeriile de mina de pe deal. De fiecare data cand ploua puternic se intampla asta”, explica Constantina Zetea. “Se intampla frecvent sa fie asa”completeaza Ioan Santa.
Responsabilii Garzii de Mediu Maramures afirma ca apa este de culoare rosie din cauza unor lucrari efectuate de lucratorii societatii Remin. “Din cauza ploii, un perete de sustinere de lemn a unei galerii din mina de pe Dealul Crucii a cedat. Cei de la Remin au decis sa execute o serie de lucrari de punere in siguranta a galeriei respective si ne-au instiintat si pe noi de ea, spunand ca va fi nevoie de evacuarea apei prin acel canal colector. Aceasta este explicatia pentru care apa este de culoare rosie”, a declarat pentru eMaramures.ro Calin Crisan, comisarul sef al Garzii de Mediu.
Acesta a mai spus ca apa rosie genereaza un mediu plouant, insa a precizat faptul ca elementii poluanti au fost… neutralizati. Astfel, reprezentatul Garzii de Mediu a dat asigurari ca incidentul nu prezinta un pericol pentru mediu inconjurator.
Sursa: Catalin Tineghe