Iazurile de decantare din Maramures care nu au fost inchise si ecologizate reprezinta o problema de mediu fara rezolvare pe moment. Zilele trecute, localnicii din Satu Nou de Sus s-au plans ca sunt sufocati de praful toxic ridicat de pe iazul de la Tautii de Sus si au cerut ajutorul autoritatilor. Ei au reclamat ca situatia se repeta de fiecare data cand vantul bate cu putere. Oficialii din institutiile de mediu le-au transmis ca la fel va fi si peste o luna, doua sau chiar un an, doi, precizand ca nu pot face aproape nimic pentru a grabi procedura inchiderii fostelor iazuri de decantare.
“Situatia de la Tauti este o situatie care, din pacate, se manifesta pe toate iazurile de decantare care nu au fost inca ecologizate. Este un fenomen de spulberare care se manifesta in perioada de primavara si vara, cu o pondere mai mare vara cand precipitatiile sunt mai putine iar intensitatea vantului este mai mare si se face acea spulberare de praf de pe iazuri care are efect negativ asupra vegetatiei si populatiei din zona. Periculos este orice in ziua de astazi, dar nu este de o natura care sa creeze panica. Este un praf ca si orice praf, cunoscut fiind faptul ca in zona Baia Mare tot praful are o incarcare de metale grele mult peste limita medie nationala”, a declarat Viorel Iancu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Maramures.
Potrivit directorului APM Maramures, banii pentru ecologizarea iazului din Tautii de Sus exista, insa mai sunt pasi care trebuie parcursi pana cand lucrarile vor putea incepe. O piedica in demersul de ecologizare a iazului a fost si dezbaterea publica de la inceputul anului, atunci cand mai multi localnici au boicotat intalnirea.
Sursa: Andrei Gherghel