Suprafata banchizei arctice a ajuns in aceasta vara la cea mai mica valoare masurata vreodata, doborand precedentul record ce data din 2007, in conditiile in care topirea gheturilor s-a accelerat tot mai mult sub efectul incalzirii globale, a anuntat National Snow and Ice Data Centre. Imaginile realizate prin satelit arata ca banchiza s-a redus pana la 3,4 milioane de kilometri patrati, pe 16 septembrie, ceea ce pare sa fie cea mai mica suprafata (a banchizei arctice, n.r.) din acest an, au precizat specialistii de la National Snow and Ice Data Centre (NSIDC). Aceasta valoare reprezinta, totodata, jumatate din suprafata minimala pe care gheturile arctice o ocupau in mod normal pe timpul verii in urma cu peste trei decenii.
„Ne aflam acum pe un teren necunoscut. Desi stiam de mult timp ca planeta se incalzeste si ca schimbarile cele mai pronuntate au fost mai intai observate in Arctica, putini dintre noi se asteptau ca ele sa fie atat de rapide”, a declarat Mark Serreze, directorul NSIDC.
Recordul de topire a banchizei din 2007 a fost doborat pe 18 august, cand suprafata minimala a gheturilor arctice a scazut la 4,10 milioane de kilometri patrati, comparativ cu 4,17 milioane de kilometri patrati din 2007.
Pe 4 septembrie, suprafata acoperita cu gheata a scazut pentru prima data sub valoarea de 4 milioane de kilometri patrati, stabilind astfel un nou record pentru ultimii 33 de ani, de cand au inceput sa se realizeze masuratori prin satelit.
„Accelerarea topirii gheturilor la sfarsitul verii indica faptul ca stratul de gheata este subtire”, a spus Walt Meier, un cercetator de la biroul NSIDC din Colorado. „Gheata trebuie sa fie subtire pentru a continua sa se topeasca asa de repede, in conditiile in care Soarele coboara spre orizont cand se apropie toamna”, a explicat acesta.
NSIDC a observat schimbari profunde in structura banchizei arctice, care, in trecut, era formata din multiple straturi de gheata acumulate de-a lungul anilor, iar mare parte dintre ele rezistau multi ani dupa aceea.
Insa, in ultima vreme, banchiza este formata din ce in ce mai mult din gheata sezoniera, mai putin groasa si care se topeste rapid in timpul verii.
Sursa: Mediafax