Directia Apelor Somes-Tisa (DAST) a exclus poluarea cu efect transfrontalier pe raul Tisa, in urma deversarilor de steril din iazurile de decantare Colbu I si Colbu II de la Borsa, produse in 26 iulie. Reactia a survenit scrisorii a 45 de ONG-uri de mediu din Romania si strainatate, care au indicat ca maghiarii au inregistrat o poluare pe Tisa dupa incidentul din Maramures, in localitatea Tivadar – aflata la granita dintre Ungaria si Ucraina. De asemenea, si ministrul mediului Attila Korodi a aratat ca nu a fost poluare pe Tisa.
Directia Apelor Somes-Tisa (DAST) a precizat, intr-un comunicat de presa, ca, in urma evenimentelor de la iazurile Colbu I si Colbu II, constructorii SC Petrom Service Company si SC Conrep SA au efectuat lucrari de urgenta. Reprezentantii DAST au aratat ca s-a decolmatat sonda inversa din iazul Colbu I si s-a montat o noua sonda inversa (care are rol in limpezirea apei), iar in prezent evacuarea apei din iazul Colbu I se face numai prin acest sistem.
”In momentul actual, se lucreaza la refacerea digului iazului Colbu II. De asemenea, si in acest caz, s-a finalizat montarea unei noi sonde inverse”, au mentionat oficialii DAST Cluj.
Tot ei au precizat ca ”rezultatele analizelor probelor prelevate, pana in data de 30 iulie 2008, in aval de iazul Colbu I, au evidentiat faptul ca evenimentul a avut un impact strict local. De asemenea, aceste rezultate nu au indicat prezenta cianurilor.”
Specialisti hidrologi au indicat ca inainte de producerea evenimentului, raul Viseu (sectiunea Moisei) se incadra la clasa a II- a de calitate, iar dupa producerea evenimentului s-a ajuns la declasarea starii calitative cu o treapta (clasa a III-a din cinci – aceasta din urma fiind foarte proasta), in ceea ce priveste grupa metale: mangan, cupru, zinc. In sectiunea Bistra, situata in amonte de confluenta raului Viseu cu Tisa, hidrologii au precizat ca nu s-a constatat nicio schimbare a starii calitative a apei inainte si dupa eveniment, aceasta fiind buna (clasa a II-a de calitate). De asemenea, in sectiunea Sighetu Marmatiei, pe raul Tisa, nu s-au constatat depasiri ale indicatorilor de calitate fata de valorile curente, hidrologii concluzionand ca ”se exclude o poluare cu efect transfrontalier, pe raul Tisa”.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a afirmat ca sunt 18 masuratori de laborator, despre calitatea apei din Tisa. Potrivit ministrului, acest lucru a fost confirmat si de partea maghiara, printr-o scrisoare transmisa de ministrul ungar de resort.
Attila Korodi a mai spus ca ministerul va face, in urmatoarele saptamani o analiza detaliata pentru a afla cauzele producerii accidentului de la Baia Borsa.
CITESTE SI:
Sursa: I.O.