Vezi VIDEO
Localnicii din Satu Nou de Sus sunt sufocati la propriu de norii de praf toxic care se ridica de pe iazul de steril din apropiere. Fiecare rafala de vant ridica in aer o perdea de particule de metale grele care se depune pe copaci si pe legumele din gradini si care ajunge in casele oamenilor ori in fantanile de unde beau apa. Oamenii sunt revoltati si dau vina pe indolenta autoritatilor, spunand ca pirita din vecinatatea caselor ii omoara cu zilele de ani in sir fara sa se ia vreo masura in beneficiul lor.
De cateva zile, cei care au casele langa iazul de steril de la Tautii de Sus au fost nevoiti sa se baricadeze in case. Localnicii din Satu Nou de Sus nu pot lasa usile si ferestrele deschise din cauza vantului care rascoleste halda, ridicand la cer nori grosi de praf. Pana departe sunt raspandite pulberile toxice.
“Astea toate sunt in plamanii nostri, ale animalelor, pe plante si noi le mancam. Nu trebuie sa bata vantul foarte tare, ca acum, si tot asa se ridica”, a spus Rodica Hozan, o localnica din Satu Nou de Sus.
In ultimii ani, oamenii au trimis adrese la institutiile de mediu si restul autoritatilor care au considerat ca pot interveni in rezolvarea problemei lor. Au primit doar promisiuni insa. “Se simte in aer, in respiratie, in alimente, in gradini… Tot ce am sadit acum va dati seama cat sunt de sanatoase. Daca e un vant mai puternic, ia praful pe sus, il aduce pana in casele noastre si nu avem ce deschide geamuri, usi… Nu putem sa aerisim”, a spus si Voichita Nechita.
La sfarsitul lunii februarie a acestui an, in Baia Sprie a avut loc o dezbatere publica cu privire la proiectul de inchidere si ecologizare a iazului din Satu Nou de Sus. Oamenii prezenti atunci la intalnire s-au opus vehement proiectului, motivand ca iazul urma sa fie transformat intr-un depozit de deseuri periculoase, asta si in conditiile in care initiatorii proiectului nu au fost suficient de convingatori.
Iazul de decantare din Tautii de Sus nu mai functioneaza din anul 2003, iar in anul 2010 a fost emis un aviz prin care s-a permis inchiderea si ecologizarea acestuia. Bani in acest sens nu s-au alocat insa.
Sursa: Andrei Gherghel