Societatea Romplumb Baia Mare a repornit activitatea dupa o pauza de aproape un an, in care baimarenii au putut respira un aer cat de cat curat. Procesul de productie la uzina metalurgica din Ferneziu a fost oprit, in luna august, pentru retehnologizare, in acest timp facandu-se investitii masive tocmai pentru stoparea poluarii aerului. Saptamana aceasta, cand Romplumb a fost pusa in functiune, aparatele de masuratoare ale Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures s-au dat din nou peste cap, spre stupoarea tuturor. Prin urmare, buletinul de analiza privind calitatea aerului in Baia Mare din aceasta saptamana a indicat o crestere a concentratiei de plumb in atmosfera.
Directorul APM Maramures, Viorel Iancu, a declarat ca a ramas si el surprins de situatie, pentru ca s-a asteptat ca investitia de la Romplumb sa aiba un impact pozitiv, nicidecum situatia sa ramana la fel cum a fost inainte de august 2008 – cand uzina polua in voie. Buletinul de analiza este elocvent insa si indica faptul ca plumbul in pulberi totale in suspensie a fost de 1,6 pana la 1,9 ori peste media maxima admisa timp de cinci zile din sapte in intervalul monitorizat – in punctul de masurare de la Colonia Topitorilor.
”In mod normal, dupa aceasta retehnologizare nu ar fi trebuit sa se inregistreze depasiri la publerile in suspensie. Nici intr-un caz nu ar fi trebuit sa fie asa, dar am inregistrat depasiri. Acum, Romplumb ar putea avea si o scuza, pentru ca este in probe tehnologice. Conducerea uzinei ne-a comunicat ca acesta perioada de probe, in care se vor face diverse teste, se va incheia in 10 mai, astfel incat vom vedea dupa aceea”, a declarat Viorel Iancu.
Chiar si in aceste conditii, APM Maramures a decis sa duca in zona de actiune a Romplumb laboratorul mobil de prelevare a analizelor, mai ales ca au fost si sesizari din partea cetatenilor. ”Au existat atat sesizari, dar ne-am autosesizat si noi. Autolaboratorul este acolo, iar sapatamana viitoare vom afla si rezultatele. In functie de acestea vom anunta Garda de Mediu, precum si celelalte autoritati”, a mai spus Viorel Iancu.
Ar fi de precizat ca din rapoartele APM Maramures pe anul trecut a rezultat impactul negativ pe care il are activitatea Romplumb. Monitorizarea calitatii aerului prin statiile automate au pus in evidenta problemele privind calitatea aerului in municipiul Baia Mare, raportat la cerintele directivelor europene. Astfel, in 2008 dar si inainte, s-au inregistrat depasiri ale concentratiei medii orare de dioxid de sulf – corelate direct de activitatea SC Romplumb SA Baia Mare, respectiv de emisia de dioxid de sulf la cosul de dispersie de 120 m.
La acest indicator s-au inregistrat mai mult de 24 depasiri ale valorii medii zilnice (raportat la fiecare statie), cat permite legislatia in vigoare. S-au inregistrat, de asemenea, depasiri ale valorii medii zilnice pentru PM10 (pulberi cu diametrul mai mic de 10 microni). Marea majoritate a acestor depasiri au fost inregistrate in sezonul rece (octombrie-decembrie) fiind accentuate de conditiile meteorologice specifice sezonului rece, caracterizate prin calm atmosferic nefavorabil dispersiei. Depasirile la pulberi in suspensie PM10 au fost determinate atat de traficul rutier, de arderile de combustibil lemnos pentru incalzire, dar nu in ultimul rand de emisiile de praf de la S.C. Romplumb SA Baia Mare in perioadele de functionare ale societatii.
Specialistii de mediu au aratat ca societatea nu dispunea de filtre pentru retinerea acestui poluant, astfel incat vara trecuta s-a decis retehnologizarea uzinei, dar se pare ca degeaba de vreme ce a ramas tot asa situatia.
Calitatea aerului in aglomerarea Baia Mare s-a incadrat in anul 2008 sub valorile limita impuse de legislatia in vigoare pentru indicatorii monitorizati, cu exceptia indicatorului PM10 la care s-au inregistrat depasiri sporadice ale valorii limita pentru media zilnica (50 mg/mc) si pentru indicatorul SO2, la care s-au inregistrat mai multe depasiri ale valorii medii orare si ale valorii medii zilnice. Depasirile la indicatorul SO2 au fost inregistrate in primele 7 luni ale anului cand SC Romplumb SA Baia Mare a functionat, iar in a doua parte a anului cand activitatea SC Romplumb SA Baia Mare a fost oprita pentru implementarea programului de masuri pentru conformare nu s-a inregistrat nicio valoare peste pragurile admise la indicatorul SO2. In cursul anului 2008 au fost prelevate in statiile din reteaua automata de monitorizare 865 probe (filtre cu depuneri de PM10) si s-au determinat 3460 indicatori (concentratie PM10, Pb, Cd, Ni in aer).
Nivelul concentratiilor de Pb si Cd este determinat in principal de modul de functionare al S.C. Romplumb SA Baia Mare, unitate cu profil de metalurgie neferoasa (productia de plumb decuprat) si de conditiile meteorologice specifice depresiunii Baia Mare, caracterizate prin calm atmosferic pe lunga perioada din an (aproximativ din octombrie pana in aprilie), total nefavorabile dispersiei. In anul 2008, SC Romplumb SA Baia Mare a functionat numai in primele 7 luni, urmatoarele 5 luni fiind oprita activitatea pentru realizarea masurilor de conformare si a altor investitii tehnologice. Masurile pentru protectia mediului implementate se refera la reducerea emisiei de pulberi in suspensie si de metale.
Depasiri ale concentratiilor de SO2 s-au inregistrat numai in perioada de functionare a S.C. Romplumb SA Baia Mare (la cele 5 statii s-au inregistrat 73 depasiri ale concentratiilor medii orare si 6 depasiri ale concentratiilor medii zilnice). Cele mai multe depasiri ale valorii medii orare s-au inregistrat in Statia de fond urban MM2, urmare a curentilor de vant ce bat preferential mare parte din timp dinspre cosul de dispersie al SC Romplumb SA Baia Mare.
Sursa: Meda Muntean