Directorul APM Maramures, Viorel Iancu, a precizat ca dupa ziua de marti, cand va fi instalata statia automata de monitorizare din centrul nou al urbei, sistemul va putea fi pus imediat in functiune.
In municipiu au fost amplasate inca patru astfel de statii (din care doua in zona Romplumb – la scoala Ferneziu si cea din Firiza), dar baimarenii vor mai avea de asteptat pana ce ele vor fi functionale pentru ca proiectul e unul national, iar alte judete sunt in intarziere cu instalarea panourilor.
“Miercuri si joi voi fi la Bucuresti tocmai pentru a discuta acest aspect. Noi am facut demersuri pentru urgentare, iar ministerul mediului a decis sa organizeze o intalnire ca sa vada unde anume exista probleme in celelalte judete si ce se poate face”, a precizat Viorel Iancu pentru eMaramures.ro.
Reprezentantii APM spera sa fie gasita o solutie prin care sa se pota da start proiectului cat mai curand. Aceste statii sunt considerate o urgenta in Baia Mare deoarece, in lipsa lor, nu se poate face o monitorizare foarte stricta a nivelului poluarii.
O experienta neplacuta din acest punct de vedere a existat luna trecuta, cand s-au defectat filtrele de la sectia Topire a Romplumb. Impactul accidentului asupra mediului nu a putut fi calculat din cauza ca vantul a dus fumul toxic in alta directie decat cea a statiei de monitorizare existente.
De aparatura moderna au nevoie si echipele de specialisti de la Garda de Mediu Maramures. De stricta urgenta ar fi un laborator mobil cu ajutorul caruia sa poata fi evaluata in teren gravitatea unui accident ecologic, imediat dupa producerea acestuia.
Sursa: Larisa Tivadar