”Schimbarile climatice reprezinta un fenomen real, atat la nivel global, dar si la nivel national”, a afirmat ministrul Sulfina Barbu. Ea a facut aceasta afirmatie in deschiderea conferintei „Schimbari climatice: Viitorul incepe astazi”, organizata de ambasada Marii Britanii la Bucuresti, in colaborare cu ministerul mediului.
”Daca nu luam masuri pentru reducerea emisiilor, concentratia de gaze cu efect de sera se va dubla, fata de nivelul pre-industrial, pana in anul 2035, ceea ce va insemna o crestere a temperaturii medii cu peste 2º C. Pe termen lung, exista posibilitatea ca temperatura medie sa creasca cu peste 5º C”, a subliniat ministrul mediului.
Ea a adaugat ca ”este lesne de observat ca anotimpurile si-au pierdut imaginea traditionala, lipsa zapezii fiind printre altele o consecinta a acestor schimbari. Mai mult decat atat, inundatiile recente din Romania, dar si cele din intreaga Europa ofera un indiciu clar asupra proiectiei in timp a schimbarilor climatice”.
De altfel, raportul Stern estimeaza ca in cazul in care nu se va actiona cat mai rapid, costurile totale si riscurile pe care le implica schimbarile climatice vor fi echivalente cu pierderea a cel putin 5% din PIB-ul mondial pe an, aceasta putand ajunge pana la 20% pe an. Prin comparatie, costul actiunii imediate pentru a contracara efectele schimbarilor climatice poate fi limitat la aproximativ 1% din PIB-ul mondial.
Sursa: Ioana Osan