Pompierii au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acţionează. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat. Secretarul de stat de la Ministerul de Interne Laurent Nuñez a anunţat marţi dimineaţa că ”pericolul focului” a fost ”îndepărtat” la Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată de un incendiu uriaş luni seara, dar că problema este de-acum ”cum va rezista structura”, relatează AFP.
„Pompierii se luptă încă să salveze turnurile Catedralei Notre-Dame de Paris. Șarpanta, acoperișul și turla au fost mistuite. Să ne rugăm. Dacă doriți, puteți trage clopotele bisericilor pentru a invita la rugăciune”. Cu aceste cuvinte Mons. Michel Aupetit, Arhiepiscopul Parisului, s-a adresat preoților și credincioșilor diecezei sale în momentele dramatice din seara zilei de 15 aprilie. În acel moment turnul stâng era în flăcări, iar pompierii erau îngrijorați că vor ceda corzile care susţin clopotele şi că vor cădea odată cu turnurile.
Clopotele mai multor biserici din întreaga Franţă au chemat poporul la rugăciune pentru salvarea Catedralei Notre Dame. Flăcările au mistuit acoperișul și turla, dar zidurile și turnurile au rămas.
Președintele Franței, prezent la fața locului alături de Mons. Michel Aupetit, a declarat în mod solemn: „Vom reconstrui, împreună, Catedrala. Mâine vom căuta cele mai mari talente. Vom reconstrui Notre Dame”.
În Catedrala Notre Dame, înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO şi vizitată de milioane de pelerini anual şi de turişti, sunt păstrate trei relicve: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Isus Cristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. Ele urmau să fie expuse în această săptămână sfântă, celebrată în ritul latin. Rectorul Catedralei a anunţat că au fost salvate toate aceste relicve, precum și Sfântul Sacrament.
Toată noaptea sute de credincioși, tineri și mai puțini tineri, emoționați, triști, șocați, au rămas în jurul Catedralei pentru a se ruga și pentru a susține sutele de pompieri care s-au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul și apoi pentru a răci focarul. În tot acest timp, alte milioane de oameni din întreaga lume s-au rugat sau și-au exprimat susținerea față de catolicii francezi și față de locuitorii Parisului.
„În timp ce dramaticul incendiu mistuie încă Catedrala Notre Dame, episcopii din Franța își exprimă imensa tristețe și îl asigură pe Mons. Michel Aupetit, Arhiepiscop de Paris, de apropierea și rugăciunile lor pentru eparhia sa. Suntem conștienți de faptul că splendoarea Catedralei Notre-Dame de Paris depășește cadrul capitalei și că va rămâne un simbol major al credinței catolice și un loc în care toți credincioșii și necredincioșii se pot întâlni la momente importante ale istoriei țării noastre. La începutul acestei săptămâni sfinte, îi invităm pe catolici să devină din ce în ce mai mult pietrele vii ale Bisericii trăind misterul morții și învierii lui Cristos, izvorul speranței noastre”, s-a transmis într-un comunicat de presă al Conferinței Episcopale din Franța.
„Sfântul Scaun a aflat cu șoc și tristețe vestea teribilului incendiu care a devastat Catedrala Nitre Dame din Paris, simbol al creștinismului din Franța și din lume. Ne exprimăm apropierea pentru catolicii francezi și pentru cetățenii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri și pentru toți cei ce fac tot ce este posibil pentru a înfrunta această situație dramatică”, a comunicat prin Twitter Directorul interimar al Biroului de presă al Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti.
După miezul nopții s-au anunțat și primii donatori pentru restaurarea frumoasei Catedrale construită cu peste 850 de ani în urmă. Francois-Henri Pinault, om de afacei francez, a transmis printr-o declarație: „Tatăl meu (François Pinault) și cu mine am decis să donăm din fondurile Artemis suma de 100 de milioane de euro pentru a participa la reconstrucția completă a Catedralei Notre Dame”. Fundația pentru Patrimoniu din Franța a lansat o colectă de fonduri prin intermediul platformei sale.
Mons. Michel Aupetit, Arhiepiscopul Parisului, a mulțumit tuturor celor care le sunt alături în aceste momente nefericite.