Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri, 4 decembrie, ministrului de Interne, Radu Stroe, care va participa la reuniunea JAI, sa le transmita omologilor sai europeni ca Romania este pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen, dar ca nu mai doreste sa i se fixeze o data pentru aderare.
„Aveti mandat din partea Guvernului sa spuneti tuturor colegilor nostri europeni ca suntem perfect pregatiti pentru Schengen, ca ce tinea de noi s-a facut si ce tine de dansii sa faca cand doresc. Nu mai dorim o data (…) sa ni se spuna noua acum ‘data viitoare’. Cand termina toate alegerile lor nationale, cand termina toate problemele, atunci noi suntem pregatiti si intram in Schengen”, i-a spus premierul ministrului de Interne, la inceputul sedintei de guvern.
Totodata, primul-ministru a apreciat activitatea Ministerului de Externe si a celorlalte ministere legata de ridicarea tuturor restrictiilor pe piata muncii din UE pentru cetatenii romani de la 1 ianuarie 2014. „Lucrurile au fost foarte clare, chiar primul-ministru britanic a spus ca restrictiile se ridica, ieri a fost de asemenea un vot in Parlamentul olandez. Romanii nu sunt cetateni de mana a doua, sunt cetateni ai Europei si toate drepturile cetatenilor Europei trebuie sa le avem si noi„, a subliniat Ponta.
Forma sub care va figura pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi decisa in reuniunea Comitetului Reprezentantilor Permanenti (COREPER) de miercuri, cel mai probabil fiind sa se aleaga varianta unei dezbateri de orientare.
Surse din cadrul presedintiei lituaniene a Consiliului UE sustin ca este mai putin relevant cum va fi formulat subiectul pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi, din moment ce este improbabil sa se supuna la vot o decizie atata timp cat va fi evident ca nu exista unanimitate, chiar daca chestiunea aderarii la Schengen va fi mentinuta pe agenda ca proiect de decizie, asa cum figureaza in prezent.
Statele care in trecut s-au opus cel mai clar aderarii Romaniei si Bulgariei la zona de libera circulatie au fost Germania si Olanda iar Finlanda si Franta au avut pozitii oscilante.
In agenda care nu este inca definitiva pentru Consiliul JAI chestiunea aderarii la zona libera de circulatie este formulata sub forma unui ‘proiect de decizie a Consiliului asupra cadrului pentru aplicarea deplina a prevederilor acquis-ului Schengen in Bulgaria si Romania’.
Concluziile reuniunii JAI din martie mentioneaza ca subiectul trebuie sa fie reluat pana la sfarsitul anului 2013, in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Daca la Consiliul JAI din aceasta luna nu se va lua nicio decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, foarte probabil chestiunea va figura pe agenda urmatoarei reuniuni a ministrilor de interne, din luna martie a anului viitor.
Sursa: Agerpres