Vezi VIDEO
Luna de luna li se percep bani din pensie pentru a-si putea plati datoriile. In aceasta situatie sunt peste 2.600 de pensionari maramureseni. Pentru unii dintre varstnici nu ajunge o viata de om sa-si poata achita ratele lunare. E si cazul unui pensionar care ar putea scapa de restante doar in circa 1.400 de ani, la ritmul in care isi plateste rata lunara.
A vrut sa faca un bine insa s-a ales cu datorii insemnate. E cazul unui pensionar maramuresean care a fost girant in cazul unui imprumut bancar, iar ulterior a ajuns in situatia in care i s-au imputat 1,7 milioane de lei. Barbatul are de platit acum o rata lunara din pensia pe care o primeste.
“Unul din debitele mari de recuperat este o suma de aproape 1,7 milioane de lei. Este vorba de o poprire infiintata de un executor judecatoresc in cazul unui pensionar care are de inapoiat acesti bani la banca”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Pensii Maramures, Florin Cuc.
Pensionarul plateste 100 de lei, lunar, ceea ce ar insemna ca ar putea scapa de datorie abia in 1.416 ani. Asta in cazul in care executorul judecatoresc nu va recurge la alte cai pentru recuperarea banilor. “ In prezent are de dat 100 de lei/luna si acum faceti calculul la 1,7 milioane de lei in cat timp poate sa-i dea inapoi. Bineinteles ca executorul judecatoresc probabil are si alte cai de recuperare a debitului, dar de la noi se recupereaza doar 100 de lei, cat prevede legea”, a precizat Florin Cuc.
In judetul Maramures exista la ora actuala 2.614 popriri pe pensiile maramuresenilor. Majoritatea sumelor care trebuie recuperate sunt pentru creditele bancare contractate de varstnici. “In luna ianuarie au fost facute 2.614 popriri pe pensiile maramuresenilor. Dintre acestea, 289 au fost debite din pensii, 185 pensii de intretinere, 728 impozite, taxe si amenzi, iar pentru 1.412 pensionari s-au retinut sumele poprite de executori judecatoresti pentru neplata creditelor la banci si alte popriri judecatoresti”, a adaugat Florin Cuc.
Legea prevede in cazul acestor pensionari ca din veniturile lor sa poata fi retinuta doar o treime din pensie in cuantumul restantelor banesti.
Sursa: Camelia Tocaci