Potentialul de export al Romaniei s-ar putea ridica la cel putin 100.000 de tone carne de porc odata cu obtinerea acordului Comisiei Europene de a relua exporturile pe piata comunitara, a declarat, marti, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
„Obtinerea acordului de a relua exporturile de carne de porc aduce un beneficiu nu numai crescatorilor de animale din Romania ci si procesatorilor pentru ca vor putea cumpara carne de porc pe piata interna pentru procesare si vor putea iesi cu produse la export. De asemenea, va exista un impact deosebit si asupra consumului de cereale si pentru dezvoltarea abatoarelor. Consider ca Romania va putea exporta intr-o prima etapa in jur de 100.000 tone”, a precizat Tabara.
Seful MADR a precizat ca obtinerea acestei decizii din partea Comisiei Europene nu era posibila fara demersurile facute de reprezentantii Ministerului Agriculturii, a celor din misiunea Romaniei la Bruxelles si a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care a asigurat protectia animalelor impotriva pestei porcine.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, a anuntat ca Romania va putea exporta carne de porc in tarile Uniunii Europene, incepand cu 1 ianuarie 2012, in urma deciziei aprobate marti in unanimitate de statele membre. „In urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinara am obtinut acordul statelor membre in Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc in tarile comunitare, incepand cu 1 ianuarie 2012. Speram ca pana la sfarsitul anului decizia sa fie publicata in Jurnalul oficial al Comisiei Europene”, a precizat Radu Roatis.
Presedintele ANSVSA a aratat ca ridicarea acestei bariere comerciale impuse Romaniei din cauza pestei porcine ar putea aduce, in primul an de export, intre 600 de milioane si un miliard de euro, potrivit aprecierilor facute de reprezentantii industriei autohtone a carnii.
Pana la aceasta data, mai multe ferme din vestul tarii, respectiv din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Bihor, au solicitat iesirea pe piata comunitara cu carne de porc.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. In decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comunitara cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.
Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.
Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.
Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, Romania inregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente fata de aceeasi perioada din 2010, cand erau 4,7 milioane de capete. In fermele mari sunt crescute in jur de 1,4 milioane de capete.
Sursa: Mediafax