Vezi VIDEO
Camasa este o piesa vestimentara nelipsita din sifonierul iubitorilor traditiilor. De diferite modele sau culori, cea din Tara Maramuresului este una dintre cele mai cunoscute si cautate. Decolteul patrat din jurul gatului face ca obiectul vestimentar pentru femei sa devina unul unic, nemaintalnit in alte zone ale tarii. Pretul unei astfel de camasi ajunge pana la cateva mii de lei.
Camasa de Sapanta este piesa vestimentara care acopera intregul corp, iar ia se opreste la brau si se poarta pe Valea Izei. Pe camasile de pe Valea Tisei, la baza gatului, era brodat arborele vietii, iar dedesubt un medalion cu o reprezentare solara. Maneca depaseste putin cotul, avand o manseta bogata.
“Camasa de Sapanta are niste campii ornamentali mai pregnanti fata de alte locuri si in acelasi timp, poate ca aici putem observa mai bine anumite elemente care inainte diferentiau femeile si pe varste. In orice zona etnografica exista aceste diferentieri. O fata tanara putea sa-si ornamenteze camasa cu multa culoare. Pe masura ce imbatranea sau isi schimba statutul la femeie casatorita culorile diminuau, predominand galbenul si dupa aceea cand devenea bunica era numai cu galben decorata, iar cand era foarte batrana decorul era doar cu alb” a explicat Janeta Ciocan, etnolog.
Camasa barbatilor in varsta avea maneca larga, iar cea a barbatilor mai tineri era prinsa de manseta si avea putine decoruri, care erau cusute doar cu ata alba, iar nasturii colorati ridicau ansamblul decorativ. Copii mai mici de sapte ani purtau o camasa alba simpla, iar dupa ce mergeau la scoala erau diferentiati: fetele purtau portul mamei, iar baietii al tatalui.
“Camasa era realizata din panza, de canepa in cazul in care era pentru lucru si de amestec de bumbac cu canepa sau chiar numai din bumbac pentru cele de sarbatoare. Panza era tesuta in razboiul de tesut, manual si nu avea o latime mai mare de 60 de centimetri. Deci, in cazul camasii de Maramures avem croiul cu maneca prinsa din umar si atunci fata si spatele camasii sunt practic cusute dintr-o singura foaie de panza, la care se adauga pe lateral, ca sa poata da latime, si de asemenea, sub brat se pune un triunghi de panza numit puiut” a adaugat etnologul Janeta Ciocan.
Rombul, ca element decorativ, pe camasa sau covor reprezinta soarele, ghirlanda de flori sau floarea in ghiveci ori un bradut va reprezenta pomul vietii. Obiectele din gospodarie, pieptenele, furca, dar si florile din natura se gasesc pe camasa maramureseana.
Croitoresele care tes camasa autentica se mai gasesc in Breb, Budesti, Sapanta, dar in judet sunt femei care confectioneaza camasi folosind material sintetic si tehnici noi.
Sursa: Carmen Bizău