Maramureșul este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. În această zonă tradițiile și obiceiurile se păstează cu sfințenie din generație în generație. Obiceiurile ocupă un loc deosebit de important în viața fiecărui locuitor al acestui ținut, de aceea la fiecare sărbătoare religioasă, portul popular este obligatoiu.
Putem spune că portul popular din Maramureș este o adevarată arta vesrtimentară, deoarece toate piesele costumului popular sunt realizate în mod integral în casă. Piesele portului popular maramureșan sunt confecționate din plante tehnice, precum sunt canepa și inul. Costumul popular variază în funcție de persoana pentru care e făcut,un costum popular pentru femei, având mai multe elemente.
Portul femeiesc este compus dintr-un batic înflorat (acesta este de obicei mai închis la culoare la femeile mai în vârstă), o cămașa cu mâneci trei sferturi, poale peste care se îmbracă două zadii, un pieptar din pănură sură sau un „lecric”, iar ca accesoriu „zgarda scumpă” (mărgele de corali) sau zgărdanele (țesături de mărgele mici în jurul gâtului).
Costumul bărbătesc are ca element de baza, cămașa albă. În partea de jos bărbații poartă izmene care vin până la mijlocul gambei,(iarna purtând cioareci din lână albă. Ținutei masculine i se mai adugă clopul și straița.
Portul maramureșean se remarcă prin eleganță sobră, este unitar și are un caracter cu totul original, apreciat de întreaga lume. Prețul unui costum popular din Maramureș începe de la o sută de euro și poate ajute la câteva mii bune, în funcție de detaliile și vechimea acestuia.
Material realizat de: Mariana Moiș – studentă la Facultatea de Litere
Comments 1