Oamenii de stiinta cunosc numeroase date despre civilizatia mayasa, cum ar fi calendarele sofisticate, sistemul de scriere sau ritualurile de sacrificare, insa nu au reusit sa elucideze pana in prezent misterul disparitiei acesteia.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Rice si de la Universitatea de stat din Louisiana crede ca se apropie de rezolvarea misterului, odata cu descoperirea dovezilor din ”Marea gaura albastra”, scrie Huffington Post.
Oamenii de stiinta au analizat sedimente din Marea gaura albastra, cautand mai ales variatii de culoare, dimensiune si grosime a straturilor. De asemenea, au examinat mostre din laguna Central Shelf din Belize, observand diferente in cantitatile de aluminiu si titan din cele doua zone, ceea ce ajuta la evaluarea nivelului de precipitatii.
Analizele au dezvaluit niveluri scazute de precipitatii si o scadere a frecventei ciclonilor tropicali in perioada 900-800 I.H. in Peninsula Yucatan, ceea ce sugereaza ca zona a fost afectata de o seceta severa. Zona a mai fost afectata de seceta intre 1.100-1.000 I.H., perioada despre care se crede ca este momentul de disparitei a orasului mayas Chichen Itza.
”In perioada de seceta grava, apare foametea si revolta”, a declarat Dr. André Droxler, co-autor al studiului.
Prezenta cercetare se bazeaza pe studii anterioare care sugereaza ca schimbarile climatice au dus la declinul civilizatiei mayase. Un studiu din 2012 asupra stalagmitelor dintr-o pestera leaga disparitia populatiei de ”o tendinta de seceta” in perioada 1000-600 I.H.
Gaura masiva din Marea Caraibilor, ce are diametrul de 305 metri si adancimea de 120 metri, a fost popularizata de Jacques Cousteau in 1971 si a fost declarata unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundari din lume.
Sursa: Mediafax