Un tratament folosit pentru a trata leucemiile si limfoamele ar putea eficientiza, de asemenea, chimioterapiile menite sa combata cancerul de pancreas, unul dintre cele mai letale forme de cancer, potrivit unui studiu ale carui concluzii au fost prezentate miercuri la Barcelona, relateaza AFP.
Studiul se bazeaza pe un experiment realizat pe soareci de un grup de cercetatori de la Institutul de oncologie al Spitalulului Vall d’Hebron din Barcelona, urmand ca anul acesta sa fie realizate teste pe bolnavi afectati de acest tip de cancer, cu o rata a mortalitatii de 95%.
„Celulele canceroase se afla sub un fel de carapace formata din fibre. Aceasta carapace le protejeaza impotriva chimioterapiei si este unul din motivele pentru care ea nu este eficienta si nu isi poate atinge tinta”, a explicat AFP sefa echipei de experti, Laura Soucek.
In cadrul experimentelor realizate pe soareci cu adeno-carcinoame (tumori maligne), cercetatorii au administrat cobailor substanta Ibrutinib, folosita de obicei in leucemii. „Rezultatele au fost surprinzatoare (…) Ibrutinib a atacat carapacea si a subtiat-o. Brusc, celulele canceroase au devenit mai accesibile chimioterapiei’, a spus ea.
Rezultatele experimentelor au fost deja publicate luna aceasta in revista Cancer Research. Ele arata ca aceasta substanta permite franarea cresterii tumorii si sporirea sanselor de viata ale cobailor, a anuntat spitalul intr-un comunicat.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres