In luna noiembrie incepe postul Craciunului. Prima zi a postului care pregateste crestinatatea pentru sarbatoarea Nasterii Domnului va fi duminica, 15 noiembrie. Acest post tine 40 de zile, pana in 25 decembrie. In aceasta perioada, nu se consuma carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea se manca fara grasimi si fara vin. Marti si joi se de insa dezlegare la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.
Tot pe 15 noiembrie este sarbatorit de catre Biserica Ortodoxa Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt. Nascut in anul 1722, in Ucraina, Sf. Paisie a studiat in adolescenta teologia la Kiev, intrand in viata monahala la varsta de 19 ani. in 1763 a venit in Moldova, unde a condus obstile monahale de la Dragomirna, Secu si Neamt. Sfantul Paisie a incurajat traducerea din limba greaca a scrierilor patristice filocalice, in limbile romana si slavona. A trecut la Domnul in anul 1794, fiind canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.
O alta sarbatoare importanta a lunii noiembrie este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Aceasta aminteste de ziua in care Sfintii Parinti Ioachim si Ana au dus-o pe Sfanta Fecioara Maria la Templul din Ierusalim. Conform traditiei ortodoxe, incepand cu sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, se pot intona colinde si cantari inchinate sarbatoririi Nasterii Domnului. Sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului este numita, in popor, Ovidenia, Vovidenia, sau Obrejenia.
Ultima mare sarbatoare a lui noiembrie este inchinata ocrotitorului Romaniei, Sfantului Apostol Andrei cel intai chemat. Fratele Sfantului Apostol Petru, Sfantul Apostol Andrei a fost primul dintre ucenicii Mantuitorului Iisus Hristos, pe care l-a insotit pe drumurile tarii Sfinte, fiind martor al minunilor savarsite de Domnul. Dupa inaltarea Domnului la Cer, Sfantul Apostol Andrei a propovaduit cuvantul sau in tinuturile din jurul Marii Negre.
Sursa: Patriarhia Romana
Sursa: I.O.