Crestinii ortodocsi intra de luni, 15 februarie, in Postul Pastilor, care precede sarbatoarea Invierii Domnului. Este cel mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind randuit ca un mijloc de pregatire trupeasca si sufleteasca a credinciosilor in vederea intampinarii cu vrednicie a momentului Invierii Domnului. Anul acesta, sarbatoarea Sfintelor Pasti va veni pentru crestinii ortodocsi si apuseni in aceeasi zi, pe 4 aprilie. Diferitele confesiuni crestine au acelasi ciclu pascal, odata la cativa ani. Pastele crestin a coincis si in urma cu doi ani, pe 8 aprilie, dar si in 2004.
Postul Pastilor, Paresimilor sau Patruzecimea, adica postul dinaintea Invierii Domnului, este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, motiv pentru care in popor e numit Postul Mare. Acest post ne aduce aminte de postul de 40 de zile tinut de Mantuitorul inainte de inceperea activitatii sale mesianice.
Din cele mai vechi timpuri, Postul Mare a fost tinut cu multa rigurozitate. Canonul 69 apostolic osandea cu caterisirea pe slujitorii bisericii si cu excomunicarea pe credinciosii care n-ar fi respectat postul de miercuri si de vineri si pe cel al Paresimilor, neadmitand exceptii decat in cazuri de boala.
Pentru a trezi sufletele credinciosilor si a le indemna la cainta si smerenie, biserica a hotarat, ca in timpul Postului sa nu se savarseasca liturghie decat sambata, duminica si la sarbatoarea Buneivestiri, iar in celelalte zile ale saptamanii (de luni pana vineri inclusiv) sa se savarseasca numai Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.
Toate serviciile divine din timpul Paresimilor sunt mai sobre decat cele din restul anului si indeamna la smerenie, intristare si cainta. In prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti, se citeste Canonul Sfantului Andrei Criteanul, pe fragmente, in zilele de luni, marti, miercuri si joi, iar in intregime se citeste la Denia de joi din saptamana a 5-a a Postului Sfintelor Pasti, la Utrenie. Canonul cel Mare este una dintre cele mai importante, daca nu chiar cea mai importanta opera a imnografiei despre pocainta.
Specifica Postului Mare este si scurta rugaciune a Sfantului Efrem Sirul, care reprezinta o invocare concisa si bine structurata a ansamblului programului vietii duhovnicesti.
Sursa: Camelia Tocaci