Crestinii ortodocsi au intrat de astazi in postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Spre deosebire de celelalte posturi, cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este mult mai usor, deoarece are mai multe zile de dezlegare la peste, untdelemn si vin. De asemenea, postul nu are o durata fixa, variind intre trei zile si patru saptamani, in functie de data in care cade sarbatoarea Rusaliilor.
Astazi este prima zi a Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel care precede sarbatoarea din 29 iunie dedicata celor doi Sfinti Apostoli. Stabilirea inceputului acestui post se face in functie de data in care cade in anul respectiv sarbatoarea Rusaliilor, el incepand in fiecare an dupa Duminica Tuturor Sfintilor.
Daca Praznicul Sfintelor Pasti cade mai tarziu, la inceputul lunii mai, de pilda, atunci si sarbatoarea Rusaliilor, praznuita la sapte saptamani dupa Pasti, va cadea mai tarziu, respectiv in ultima parte a lunii iunie. in aceasta situatie, Postul Sfintilor Apostoli are o durata foarte scurta, putand ajunge la numai trei zile.
Anul acesta, Postul Sfintilor Apostoli are o durata mult mai mare, tinand din 31 mai pana in 28 iunie, inclusiv, adica patru saptamani si o zi.
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este mai putin aspru decat cel dinainte de praznuirea Invierii Domnului. Astfel, Biserica ne invata ca luni, miercuri si vineri se mananca hrana fara untdelemn, marti si joi cu untdelemn si vin, iar sambata si duminica exista dezlegare si la peste.
Dezlegarea la peste se da si luni, marti si joi, cand cade sarbatoarea vreunui sfant important. La hramurile de biserici si la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, care este in acest an, sambata, 24 iunie, exista dezlegare la peste.
In Biserica Romano-Catolica postul este redus la o singura zi, respectiv ajunul sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, respectiv, 28 iunie.
Pe intreaga durata a acestui post, ca si in cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunti.
Sursa: Camelia Tocaci