Vezi VIDEO
Astazi, 13 noiembrie, se lasa sec pentru Postul Craciunului. De maine, 14 noiembrie, credinciosii ortodocsi si greco-catolici intra in post, o perioada de pregatire pentru intampinarea marelui praznic al Nasterii Domnului. Desi e unul de durata, postul Craciunului e unul mai putin aspru, cu numeroase dezlegari la peste, ulei si vin.
Postul Craciunului incepe, de obicei, in data de 15 noiembrie. Anul acesta incepe cu o zi mai devreme, intrucat maine, 14 noiembrie e zi de vineri in care se tine post. Este un post mai usor decat cel al Sfintelor Pasti, pentru ca e considerat ca fiind o perioada a bucuriei care premerge marele praznic al Nasterii Domnului.
“Este un post mai usor in comparatie cu Postul Pastelui, pentru ca e considerata o sarbatoare a bucuriei, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos. Avem randuieli mai usoare, intrucat in fiecare sambata si duminica e dezlegare la vin si peste. La fel se intampla si in anumite praznice care sunt in aceasta perioada cum ar fi: Intrarea Maicii Domnului in Biserica, sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae. Iata ca, din toate punctele de vedere, este un post al bucuriei”, a declarat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Preotii atrag atentia ca postul nu inseamna doar renuntarea la anumite bucate, ci si o intensificare a vietii duhovnicesti, deoarece partea sufleteasca nu trebuie neglijata.
“Partea sufleteasca este de multe ori neglijata, dar in acelasi timp e si foarte greu de luptat cu pacatele sufletesti. Este chiar mai greu decat cu cele trupesti, deoarece acestea prind viata in om de-a lungul timpului si ca sa scapi de anumite pacate cum e mandria, lacomia, vorbirea de rau, gandul rau, este mult mai greu sa te debarasezi de aceste lucruri decat de celelalte pacate pe care le punem in categoria celor trupesti. Este foarte important in aceasta perioada ca oamenii sa se roage mai mult, sa posteasca cu adevarat, sa participe la slujbele bisericii, pentru ca acolo primim harul dumnezeiesc care ne ajuta in aceasta lupta impotriva fortelor raului”, a adaugat preotul Cristian Stefan.
Postul Craciunului tine pana in ziua de Ajun, in 24 decembrie, cand e zi de post aspru, dezlegarea la alimentele „de dulce” facandu-se doar in 25 decembrie, dupa Sfanta Liturghie. Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si al dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia – Izbavitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.
Sursa: Camelia Tocaci