Vezi VIDEO
Credinciosii ortodocsi si greco-catolici intra maine, 23 februarie, in Postul Sfintelor Pasti. Este cel mai lung si mai aspru post din cursul anului bisericesc, perioada fiind una de pregatire pentru intampinarea marelui praznic al Invierii Domnului, care in acest an va fi sarbatorit in 12 aprilie. Preotii atrag atentia ca postul nu inseamna doar abtinerea de la alimentele de origine animala, ci e nevoie si de mai multa rugaciune, dar si de cainta si de renuntare la patimi, ganduri si faptele rele.
Postul Sfintelor Pasti, care se mai numeste Postul Mare, dureaza 40 de zile, la care se adauga Saptamana Patimilor. In aceasta perioada nu se consuma alimente de origine animala, iar dezlegare la vin si untdelemn se face numai sambata si duminica. Totodata, in aceasta perioada sunt doar doua dezlegari la peste, de sarbatoarea Bunei Vestiri, in 25 martie, si in Duminica Floriilor, in 5 martie. Postul nu trebuie redus insa doar la abtinerea de la anumite mancaruri, ci trebuie imbinat cu postul sufletesc, adica pazirea de patimi, ganduri, cuvinte si fapte rele.
“Daca stam si ne uitam cu atentie, el incepe dupa duminica Izgonirii lui Adam din rai si se sfarseste cu luminoasa zi a Invierii. Practic, observam ca incepe postul cu intreruperea postului facuta de Adam si se incheie cu biruinta Mantuitorului Iisus Hristos. Iata, Adam a cazut datorita neascultarii si consecinta a fost moartea. Iisus incepe activitatea pamanteasca cu postire si biruieste fortele raului, iar consecinta este viata cea vesnica. Ca si o concluzie, putem spune ca postul e mai mult decat un obicei sau decat niste prescriptii alimentare, el este strans legat de taina intima a vietii si mortii omului. De aceea, e foarte important sa luam in serios aceasta postire si sa fim constienti ca nu exista post fara postire”, a explicat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
In aceasta perioada e nevoie si de mai multa rugaciune care ne apropie de Dumnezeu. Este importanta participarea la slujbele savarsite in biserici, care sunt de o profunzime aparte si ne indeamna la pocainta. Inca din primele zile, in biserici se citeste Canonul cel Mare, un lung imn liturgic alcatuit din peste 250 de stihiri, care poate fi considerat ca fiind un dialog al omului pacatos cu propria constiinta. Canonul cel Mare e citit apoi integral in a cincea saptamana din Postul Mare, anul acesta denia urmand sa fie savarsita inainte de praznuirea Bunei Vestiri, in 23 martie.
“Inca din prima saptamana, primele doua zile sunt zile aliturgice, adica nu se savarseste Sfanta Liturghie. Sfanta Liturghie e o slujba a bucuriei, pentru ca te intalnesti cu Hristos in Sfanta Impartasanie. Or, iata ca se incepe acest post cu multa pocainta si cainta din partea noastra, fara a ne putea bucura de acest mare dar al Trupului si Sangelui Iisus Hristos. Tot in prima saptamana avem primele patru zile, impartit in fiecare seara Canonul cel Mare al Sf Andrei Criteanul, iarasi un prilej de cercetare a constiintei fiecaruia, pentru ca, daca il ascultam cu atentie, vedem ca majoritatea dintre ei ne incadram la un pacat sau altul si chiar la mai multe si e foarte bun pentru a ne aminti de starea in care ne aflam”, a mai spus preotul Cristian Stefan.
Tot in aceasta perioada, in bisericile ortodoxe e savarsita Pavecernita Mare. De asemenea, in timpul saptamanii are loc Liturghia darurilor inainte sfintite. In cadrul acestei Liturghii, Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos sunt sfintite la Liturghia oficiata duminica. Sfintele Daruri sunt pastrate pe Sfanta Masa, iar in cursul saptamanii, atunci cand se savarseste Liturghia Darurilor sunt oferite credinciosilor spre impartasire. Potrivit randuielii de postire a Bisericii, in zilele de rand din Postul Mare, se ajuneaza pana la apusul soarelui, iar impartasirea se face seara dupa Vecernie.
In sambetele din Postul Mare se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in primele cinci duminici de post se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. In duminca Floriilor – Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in Saptamana Patimilor, joi si sambata, Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.
Sursa: Camelia Tocaci