Credinciosii intra de azi, 31 iulie, in postului Sfintei Marii, perioada dinaintea sarbatorii Adormirii Maicii Domnului. Acesta este considerat la fel de sever ca postul Pastilor, dar mult mai scurt, de numai doua saptamani. Postul Adormirii Maicii Domnului dureaza intre 1 si 15 august.
Pentru Biserica Ortodoxa, Tipicul cel Mare si invatatura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea si vinerea, pana la Ceasul IX, adica pana la ora 15.00, cand se consuma mancare uscata. Martea si joia se consuma legume fierte, fara untdelemn, iar sambata si duminica se dezleaga la untdelemn si vin.
La 6 august (sarbatoarea Schimbarii la fata), in orice zi ar cadea, se face dezlegare la untdelemn, peste si vin. In timpul acestui post se citesc in special rugaciuni catre Maica Domnului, precum cele doua Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.
Postul Santamariei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se tine in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu care inainte de Adormire a petrecut in neincetata rugaciune si ajunare.
Biserica recomanda credinciosilor infranarea placerilor si desfatarilor trupesti, iar nuntile sunt interzise cu desavarsire in aceasta perioada, precum si in celelalte posturi.
Postul se prelungeste si in ziua sarbatorii de Sfanta Maria, daca aceasta cade miercurea sau vinerea, facandu-se dezlegare la untdelemn, peste si vin.
Sursa: Ioana Osan