Compania Nationala Posta Romana (CNPR) estimeaza un profit operational de 22,5 milioane lei pentru primul trimestru al anului 2014, a aratat purtatorul de cuvant al Postei Romane, Dan Dumitrescu. Potrivit acestuia, luna mai este a sasea luna consecutiv in care compania obtine profit operational, in conditiile in care in luna mai 2012, la preluarea managementului de catre noua echipa de conducere, compania se afla in prag de insolventa, cu pierderi de peste 480 milioane lei.
„Procesul de readucere a companiei pe profit s-a datorat implementarii unei serii de masuri luate de managementul companiei privind eficientizarea si dezvoltarea activitatii, cat si a optimizarii cheltuielilor, prin restabilirea echilibrului intre volumul de prestatii postale si a numarului de angajati, atat la nivel operational cat si la nivel administrativ. In aceste conditii personalul de conducere a fost redus cu 55%, de la 388 in martie 2012, la 173 in martie 2014, iar personalul functional s-a redus cu 16% de la 2.128 in martie 2012 la 1.771 in martie 2014. Personalul operational s-a redus, prin disponibilizare colectiva, cu 3.650 angajati, respectiv cu 11%. In luna mai 2012, la preluarea managementului de catre noua echipa de conducere, Posta Romana se afla in prag de insolventa, cu pierderi de peste 480 milioane lei, acumulate in perioada anilor 2009 — 2011″, a declarat Dan Dumitrescu, intr-un comunicat remis Agerpres.
Acesta a precizat ca veniturile Postei Romane in luna precedenta schimbarii de management (aprilie 2012) au fost de 99,3 milioane lei, in timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 109,2 milioane lei, determinand pierderi de 9,9 milioane lei.
„Doi ani mai tarziu, in luna martie 2014, veniturile Postei Romane au fost de 97,5 milioane lei, in timp ce cheltuielile se situau la un nivel de 89,5 milioane lei, rezultand astfel un profit de 8 milioane lei. Pentru perioada octombrie 2013 — martie 2014, profitul operational inregistrat este de 37,3 milioane lei” a mai adaugat Dumitrescu.
De asemenea, CNPR si-a achitat datoriile catre stat in primele trei luni ale acestui an, cuantumul taxelor si impozitelor (TVA, CAS, etc) depasind 67 milioane lei.
Raportat la totalul costurilor anuale ale companiei, ponderea cheltuielilor salariale a ramas constanta la un nivel de 70%. Potrivit sursei citate, cresterea veniturilor lucratorilor postali este asigurata printr-un mecanism triplu: spor de vechime (intre 5 — 25%) plus spor de fidelitate (intre 3 — 18%) plus automatul de clasa (cresterea periodica, cu 3-7% la fiecare 3 ani, a salariului de baza in urma unui examen), precizeaza CNPR.
Pe de alta parte, strategia investitionala a CNPR pentru anul 2014 va urmari cu precadere crearea unor conditii corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii postale.
„Odata cu stabilizarea situatiei financiare, Posta Romana si-a stabilit o serie de directii de actiune, corelate cu sursele de finantare disponibile, respectiv modernizarea si extinderea sistemului informatizat, imbunatatirea conditiilor de munca oferite personalului, modernizarea si amenajarea oficiilor postale existente si aducerea lor la un standard de dotare si functionare cat mai ridicat si eficientizarea si securizarea activitatii de transport”, a mai spus Dan Dumitrescu.
Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei si opereaza printr-o retea de 5.687 unitati postale, cu acoperire nationala, avand 27.305 angajati. Anual, compania proceseaza un volum de sute de milioane de trimiteri postale si distribuie catre 5 milioane de beneficiari drepturile banesti aferente sistemului public de pensii.
Reprezentantul Postei Romane a venit cu aceste precizari in urma anuntului facut marti de liderul sindicalistilor din Posta, Matei Bratianu, potrivit caruia membrii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) vor picheta, miercuri, sediul companiei, solicitand totodata demiterea directorului general al CNPR, Ion Smeeianu, si a directorului executiv, Rosita Alexe.
‘Solicitam atat demiterea directorului general Ion Smeeianu, cat si a directorului executiv al CNPR, Rosita Alexe. De asemenea, dorim sa se renunte la ‘guvernanta corporativa’ si sa se revina la vechea forma de conducere. Nu in ultimul rand, cerem sa fie angajat imediat personalul necesar pe posturile vacante din operational, respectiv factori postali, agenti postali, oficianti, lucratori in tranzite. Este necesara, totodata, acordarea unei cresteri salariale egale cu echivalentul inflatiei, in suma fixa, tuturor salariatilor, incepand cu data de 1 iunie’, a precizat liderul sindical.
Potrivit acestuia, salariile angajatilor obisnuiti ai Postei Romane au scazut in acest an cu 10%, in timp ce salariile ”elitelor companiei” au crescut cu 18,5%, in medie.
‘Directorul general Ion Smeeianu avea in 2012 un salariu brut lunar de 10.000 de lei, in timp ce in 2014 a ajuns la un venit net de 48.000. Fata de data de 31 mai 2012, cand erau 111 salariati in functii de conducere, la ora actuala sunt 220. In acelasi timp, in ultima perioada, au fost concediati 4.000 de salariati, disparand 10.000 de posturi din grila. Din acest motiv, angajatii care au ramas sunt super-aglomerati, iar compania a pierdut 96% din piata de mesagerie, 97% din piata de curierat si 30% din piata de corespondenta’, a explicat Bratianu.
Sursa: Agerpres