Creştinii romano-catolici intră în perioada postului Crăciunului. 27 noiembrie este prima duminică din timpul Adventului. Începe un timp special de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.
Odată cu prima duminică de Advent începe și Anul Bisericesc la credincioșii de rit apusean. Adventul vesteşte apropierea Crăciunului, ne pregăteşte pentru această sărbătoare, trezeşte în noi setea de rugăciune şi ne arată că Isus este adevărata lumină. De-a lungul celor patru săptămâni de Advent, altarele bisericilor nu se împodobesc nici cu flori, nici cu ornamente. Coroniţa de Advent este singura podoabă, pe care preoţii o sfinţesc odată cu aprinderea primei lumânări. Lumânările se aprind succesiv. Astăzi se aprinde prima lumânare. Duminica viitoare, se va aprinde a doua şi tot aşa, până în ultima duminică dinainte de Crăciun. Coroniţa de Advent va fi înlocuită, în Ajunul Crăciunului, de bradul împodobit.
Originea coroniţei de Advent este în Hamburg, în secolul al XIX-lea. Johann Hinrich Wichern, un tânăr pastor evanghelic a fost cel care a creat prima coroană de Advent. El avea grijă de mai mulţi copii orfani pentru care cumpărase o casă şi pe care îi învăţa o meserie. Într-un an, în apropierea Crăciunului, după multele întrebări ale copiilor referitoare la cât timp trebuie să mai aştepte până la Crăciun, pastorul hotărăşte să pună 24 de lumânări pe o roată de lemn, număr egal cu numărul zilelor rămase până la sărbătoarea Crăciunului, urmând ca fiecare copil să aprindă în fiecare zi o lumânare şi să spună rugăciuni şi cântece specifice acestei perioade. Dintre cele 24 de lumânări, 4 erau mai mari şi erau menite să fie aprinse în zilele de duminică.
Roata cu lumânări a fost agăţată de tavanul casei şi, după un timp, plăcându-le foarte mult copiilor, ei au început să o decoreze cu crenguţe de brad. În scurt timp această idee a fost adoptată de germani şi au început să aibă astfel de coroane în casele lor şi în biserici, obicei păstrat până în zilele noastre.
În prezent se folosesc coroniţe de dimensiuni mult mai mici, iar numărul lumânărilor s-a redus la 4, fiind numărul corespunzător celor 4 duminici de dinainte de Crăciun.
Advent binecuvântat de Domnul!