Credinciosii au inceput Postul Craciunului si timp sase saptamani vor incerca o purificare sufleteasca si trupeasca, pregatindu-se de sarbatoarea Nasterii Domnului, pe 25 Decembrie. Ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici sunt intr-o perioada de purificare a trupului, dar si a spiritului. De altfel, preotul Marius Florescu, purtator de cuvant al Mitropoliei Banatului, a aratat ca “nu doar fasolea si cartofii ne duc in Rai”. In aceasta perioada, trebuie sa incepem sa fim mai buni, sa ne iubim mai mult aproapele, sa ne impacam cu cei cu care suntem certati, sa nu-i uram nici pe aceia pe care ii consideram a ne fi dusmani.
Semnificatia postului are radacini in Vechiul Testament. Personajele biblice apar postind in diverse ipostaze – patriarhii si dreptii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise si David petrec timp indelungat in post si rugaciune. Ei asteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea pacatelor si ajutor divin in misiunea lor de conducere a poporului ales.
Prin durata sa, Postul Nasterii Domnului aminteste de cele 40 de zile de nevointa ale lui Moise de pe Muntele Sinai, inainte de a primi cele zece porunci scrise pe lespezile de piatra. De asemenea, postim 40 de zile in amintirea celor 40 de ani in care a peregrinat poporul lui Israel iesind din robia Egiptului, pana la Canaan.
Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este mai usor decat Postul Mare, care precede sarbatoarea de Pasti. Astfel, se mananca peste in toate zilele de sambata si duminica, precum si la sarbatorile religioase. In schimb, in zilele de luni, miercuri si vineri se mananca bucate fara ulei si nu se bea vin, decat daca se sarbatoreste vreun sfant mare, mentionat in calendar cu cruce rosie.
Alte zile in care se mananca peste sunt 21 noiembrie, sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, si zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa: 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 3 decembrie (Sfantul Gheorghe de la Cernica, 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria).
Ultima zi a Postului Nasterii Domnului (24 decembrie), numita ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: nu se mananca nimic pana dupa-amiaza, iar in alte zone, se ajuneaza pana la rasaritul Luceafarului de seara, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nasterea Domnului.
Alaturi de faptele bune, de rugaciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobandirea virtutilor. El este desavarsit atunci cand abtinerea de la mancarurile de dulce este unita cu efortul spre virtute si progres spiritual. In acest sens, scrierea “Pastorul” lui Herma spune: “Posteste, dar, lui Dumnezeu un post ca acesta: sa nu faci nici o fapta rea in viata ta, ci slujeste Domnului cu inima curata, pazind poruncile Lui si mergand pe calea hotararilor Lui; sa nu se suie in inima ta nici o fapta rea; crede, insa, lui Dumnezeu, ca de vei face acestea, daca te vei teme de El si daca te vei infrana de la orice lucru rau, vei trai in Dumnezeu”.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult