Vezi VIDEO
Credinciosii ortodocsi s-au aflat astazi, 15 martie, in duminica a treia a Sfantului si Marelui Post, inchinata Sfintei Cruci. Pericopa evanghelica citita in cadrul Sfintei Liturgii ne indeamna la purtarea crucii, constientizandu-ne ca incercarile din viata de zi cu zi „se pot rascumpara si se pot elimina prin purtarea cu responsabilitate a crucii crestine”. Tot in aceasta duminica, in mijlocul bisericilor a fost asezata la loc de inchinare Sfanta Cruce, aducandu-ne aminte de rastignirea Mantuitorului care s-a petrecut „in mijlocul pamantului”.
Credinciosii ortodocsi au ajuns la jumatatea Postului Mare. Pentru a intelege semnificatia „urcusului duhovnicesc” pe care il au de traversat in aceasta perioada pregatitoare pentru praznicul Invierii Domnului, in aceasta duminica s-a stabilit sa fie cinstita Sfanta Cruce. De altfel, Evanghelia citita in aceasta zi ii indeamna pe credinciosi sa-si asume crucea din existenta de zi cu zi.
„Ca sa intelegem sensul calatoriei noastre duhovnicesti, sensul urcusului nostru duhovnicesc in perioada postului, Mantuitorul ne cheama din Sfanta Evanghelie de astazi ca toti cei ce voim sa-L urmam sa luam Crucea si in acest fel sa mergem dupa Hristos. Pentru ca zice Mantuitorul: «Ce i-ar folosi omului daca ar castiga sau ar dobandi viata intreaga si si-ar pierde sufletul sau?» Sau ce valori materiale ar putea sa dea omul in schimb pentru sufletul sau? Niciuna. Nu exista contravaloare pentru suflet. Valoarea sufletului este vesnica si se cantareste in valori si fapte care ne asigura vesnicia”, a punctat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Arhiereul maramuresean a mai aratat ca, in duminica de astazi, Mantuitorul nu vorbeste despre propria sa patimire, ci despre crucea noastra pe care trebuie sa o purtam cu bucurie si cu demnitate, urmand exemplul Lui Hristos care S-a rastignit pentru noi si a noastra mantuire.
„La jumatatea postului, Crucea este asezata in fata noastra pentru ca vazand pe Stapanul nostru ca este ridicat pe ea cum spune in rugaciunea de la Acatistul Sfintei Cruci sa nu ne para grele chinurile si incercarile si ispitele si framantarile pe care le avem in viata care sunt incomparabile fata de patimirile cutremuratoare, patimile cele infricosatoare, moartea cu trupul si Invierea cea de-a treia zi data noua de Mantuitorul. Sa nu ne infricosam si sa purtam cu multa bucurie, nu cu tristete, ci cu multa bucurie si tarie viata noastra crestina prin frumusetile cele sfinte si duhovnicesti ale bisericii. Sa ne asumam trairea crestina si viata crestina cu ostenelile ei, pentru ca mult ne-am ostenit sa mancam, sa bem si sa le agonisim acestea si sa ne desfatam”, a mai aratat PS Iustin Sigheteanul.
In aceasta zi, Sfanta Cruce a fost adusa din Sfantul Altar si asezata spre inchinare in mijlocul bisericii. Conform PS Iustin Sigheteanul, crucea e „asezata in mijlocul Bisericii, deoarece reprezinta pomul vietii, iar Sfintii Parinti spun ca Pomul Vietii e insusi Hristos. Mantuitorul insusi s-a rastignit in mijlocul pamantului, de aceea crucea e asezata in mijlocul bisericii. Golgota se considera in mijlocul pamantului, iar Mantuitorul Iisus Hristos a fost ridicat pe cruce in mijlocul zilei, la ora 12”.
Duminica viitoare, 22 martie, a fost randuita de Sfintii Parinti pentru a fi inchinata Sfantului Ioan Scararul, sarbatorit in fiecare an la data de 30 martie si care este autorul lucrarii Scara, din care se citeste in Marele Post.
Sursa: Camelia Tocaci