Vezi VIDEO
In Joia Mare din Saptamana Patimilor are loc o slujba impresionanta cunoscuta sub numele de Denia celor 12 Evanghelii. In unele manastiri, la sfarsitul Sfintei Liturghii exista obiceiul ca staretul sa spele picioarele a 12 dintre calugari, in amintirea gestului facut de Mantuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taina. Din Joia Mare pana in ziua de Pasti, nu se mai trag clopotele la biserici, ci doar se bate toaca.
Credinciosii participa joi seara, simbolic, la arestarea, judecarea, condamnarea, batjocorirea si rastignirea Mantuitorului. In Biserici are loc Denia celor 12 Evanghelii, care “ne poarta cu gandul la ultimele zile pamantesti ale Domnului Iisus Hristos”, dupa cum a remarcat preotul Milan Balan de la Biserica Sfintii 12 Apostoli din Baia Mare.
Dincolo de acest moment liturgic special, Joia Mare ne aminteste de Cina cea de Taina, cand a fost instituita taina Sfintei Euharistii. Ziua de azi ne aduce aminte si de spalarea picioarelor apostolilor de catre Mantuitorul Hristos, semn de mare smerenie, asa cum, de altfel, a fost intreaga viata a Domnului Iisus Hristos inca de la venirea Sa in lume.
“Dincolo de acest moment liturgic in care se citesc Evangheliile respective, noi in Joia Mare ne amintitm de Cina cea de Taina, moment de mare semnificatie, care prefigureaza liturghia contemporana, liturghia pe care o savarsim noi azi, ultima cina alaturi de apostolii Sai. De asemenea, acest moment, ziua de joi, ne aduce aminte de spalarea picioarelor, de smerenia Domnului Hristos care este exemplul absolut al smereniei, exemplu pe care este bine si noi sa-l urmam”, a precizat preotul Milan Balan.
Slujba din aceasta seara este una impresionanta, care ne indeamna la si mai multa reflectie asupra patimilor Mantuitorului. E ziua in care sunt rememorate momentele rugaciunii din Gradina Ghetsimani, vanzarea si prinderea Domnului Iisus Hristos.
“Rugaciunea din Gradina Ghetsimani, vanzarea si prinderea Domnului Iisus, sunt alte momente care sunt amintite in Joia Mare. Si, desigur, aceasta slujba deosebita, care prin natura textelor care se citesc, este sfasietoare si ne transpune in acea situatie profunda de reflectie a patimirii Domnului si a ceea ce urmeaza, respectiv vineri si sambata”, a explicat preotul Milan Balan.
Sursa: Camelia Tocaci