Vezi VIDEO
Crestinii ortodocsi si greco-catolici au pasit astazi, 15 februarie intr-o perioada speciala, a Postului Mare, o “primavara duhovniceasca”, in care crestinii trebuie sa-si primeneasca sufletele, pregatindu-se pentru sarbatoarea Invierii Domnului. Abtinerea de la bucatele de origine animala trebuie impletita cu rugaciunea si cu trairea duhovniceasca, pentru ca oamenii sunt datori sa aleaga acest “urcus duhovnicesc spre momentul Invierii”, dupa cum a declarat preotul Vasile Fodorut de la Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul din Baia Mare. Baimarenii postesc, considerand ca renuntarea pentru 40 de zile la anumite alimente, precum si infranarea de la pacate ii apropie mai mult de Dumnezeu.
Postul Pastilor este cel mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe. Primele doua zile sunt aliturgice, iar crestinii obisnuiesc sa ajuneze, abtinandu-se de la mancare, alegand sa consume doar putina apa, dupa-amiaza, dupa cum a afirmat preotul Vasile Fodorut de la Biserica Sfantul Iosif Marturisitorul din Baia Mare. Abtinerea de la bucatele de origine animala, respectiv carne, lapte si oua trebuie obligatoriu imbinata cu infranarea de la pacate, cu rugaciunea si participarea la slujbele bisericii.
“Abtinerea de la unele bucate, mai ales de la cele de origine animala, carne, lapte, oua, a consuma mancare uscata chiar fara ulei, face ca trupul sa se usureze, sa se subtieze si sa primeze sufletul. Insa, nu este doar un post de alimente, ci postul trebuie sa fie si o infranare a gandurilor, a pornirilor, a simturilor noastre, a eliberarii de acele pacate pe care le facem obsesiv, acele vicii ale noastre, fie fumat, fie alcool, fie alte obisnuinte ale noastre care nu doar ca ne distrug trupul, ci si sufletul. Postul este un complex format din abtinerea de la anumite bucate, filtrarea gandurilor si mai cu seama participarea la slujbe”, a spus preotul Vasile Fodorut.
Preotul mai spune ca Postul Mare este unul care ne aduce aminte de “gestul lui Adam, acela de a nu posti, atunci cand Dumnezeu i-a poruncit sa nu manance din pomul cunostintei, binelui si al raului, iar nemancarea lui ne face pe noi ca prin postire sa ne apropiem de Dumnezeu si sa implinim aceasta porunca a abtinerii, nu doar de dragul unei diete. Postul nu are un scop in sine, este un urcus, este un pelerinaj spre momentul Invierii”.
In biserici se oficiaza in prima saptamana Canonul cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul, iar pe toata perioada postului se citeste Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, considerata a fi “o icoana al starii mentale, psihice si sufletesti pe care trebuie sa o aiba crestinul in aceasta perioada”.
Baimarenii spun ca in general postesc. Sunt si exceptii: persoane care au probleme de sanatate, motiv pentru care nu reusesc sa tina postul alimentar. “Nu postesc, pentru ca sufar de diabet si nu-mi pot permite. Ii spun la preot cand ma spovedesc ca nu pot si imi zice ca am dezlegare. Este foarte important, pentru ca e nevoie ca si organismul omului sa se refaca dupa surplusurile din sarbatorile de iarna”, a declarat un baimarean.
Altii au marturisit ca postesc, pentru ca au fost crescuti in aceasta credinta. “Am postit de saptamana trecuta. Saptamana aceasta mananc paine prajita si cartofi fierti. Pentru mine e foarte important si pentru copiii mei plecati departe in Spania. Eu cred in Dumnezeu, de tanara cred, ma trimitea mama la religie, am fost foarte religioasa. Si toata ziua ma rog”, a afirmat o alta crestina.
Sunt si baimareni care recunosc ca nu prea postesc, decat miercuri si vineri, insa spun ca incearca sa se abtina macar de la vorbele desarte. “ Nu prea postesc, numai miercurea si vinerea. In zile de post, mananc ciuperci, paine prajita, niste supa de zarzavat. Important e sa ne curatim sufleteste si trupeste, pentru ca amandoua merg impreuna. Postul ne apropie mai mult de Dumnezeu, dar sa avem grija si de gura. Pentru ca degeaba postim de mancare, dar daca zicem cu gura, atunci nu e bine”, a conchis o alta baimareanca.
Sursa: Camelia Tocaci