Cel mai aspru și lung post pentru credincioșii ortodocși va începe luni, 18 martie. Vor fi 48 de zile în care nu se consumă produse din carne, ouă sau lactate. De asemenea, potrivit regulilor bisericești, în această perioadă se acordă atenție momentelor de rugăciune și curățenie sufletească.
Postul Paștelui este numit și Postul Mare. Precede sărbătoarea Învierii Domnului.
În primele secole, avea menirea de a-i pregăti pe catehumeni să primească cu vrednicie botezul în noaptea de Paști. Acest post ne aminteşte de postul de patruzeci de zile ținut de Iisus Hristos, înainte de începerea activităţii Sale mesianice.
Floriile sunt în 28 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 29 aprilie – 4 mai.
Etimologic, postul este definit ca o perioada de timp care precede o sărbătoare.
Se referă la înfrânarea sau abținerea totală de la mâncare și băutură pentru o perioadă de timp, practică întâlnită în multe religii ale lumii
Postul este înfrânarea de la toate mâncărurile sau, la caz de boală, numai de unele, și de la băuturi și toate cele lumești și toate poftele rele: ”pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu”.
Și Iisus Hristos a postit, înainte de începutul activității Sale publice. După postul Său de 40 de zile, în pustiu, El a început propovăduirea.
I-a învatat și pe ucenicii Săi cum să postească. A accentuat starea sufletească. A arătat că postul trebuie însoțit de rugăciune, fiind un mijloc de luptă împotriva ispitelor diavolului.
În multe locuri din Noul Testament, postul este recomandat ca mijloc de îndreptare, de elevație spirituală și de pocăință.
Postul a fost practicat și de Sfinții Apostoli, mai ales înainte de a începe lucrarea lor de propovăduire a Evangheliei. Au postit și i-au învățat și pe ucenicii și urmașii lor să practice postul unit cu rugăciunea.
Postul Paștelui durează de obicei patruzeci de zile, plus săptămâna Patimilor. Este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.
Se lasă sec în seara Duminicii Izgonirii lui Adam din rai (17 martie) şi se postește până în seara sâmbetei din Săptămâna Patimilor, inclusiv.
Ultima dintre aceste şapte săptămâni de post, adică săptămâna dintre Florii şi Paşti este săptămâna Sfintelor Patimi.
În timpul acestui post, nu se fac nunți.
Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel:
– în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna primă) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau
– ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă
– la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.
– miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn
– în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara)
– sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin
– se dezleagă de asemenea la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii 40 de mucenici și duminicile din post.
– de BunaVestire (25 martie și de Florii (28 aprilie) este dezlegare la pește.
Zile cu dezlegare la ulei și vin sau pește
23 martie – sâmbătă – Sfântul Mucenic Nicon (dezlegare la ulei și vin)
24 martie – Duminică – Sfântul Cuvios Zaharia. Duminica Ortodoxiei – prima Duminica din Postul Mare (dezlegare la ulei și vin)
25 martie – Luni † Buna Vestire (dezlegare la pește)
30 martie – Sâmbătă Sfântul Cuvios Ioan Scararul (dezlegare la ulei si vin)
31 martie – Duminică – Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei; Denia Acatistului Bunei Vestiri. Duminica Sfantului Grigorie Palama (dezlegare la ulei și vin)
6 aprilie – sâmbătă – † Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului (dezlegare la ulei și vin)
7 aprilie – Duminică – Sfântul Mucenic Caliopie. Duminica Sfintei Cruci (dezlegare la ulei și vin)
11 aprilie – joi – † Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie (dezlegare la ulei și vin)
12 aprilie – vineri – † Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (dezlegare la ulei și vin)
13 aprilie – sâmbătă – Sfântul Mucenic Artemon (dezlegare la ulei și vin)
14 aprilie – Duminică – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin (dezlegare la ulei și vin)
18 aprilie – joi – Sfântul Cuvios loan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul (dezlegare la ulei și vin)
20 aprilie – sâmbătă – † Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului (dezlegare la ulei și vin)
21 aprilie – duminică – † Sfântul Mucenic Ianuarie. Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca (dezlegare la ulei și vin)
23 aprilie – marți † Sfântul Mucenic Gheorghe (dezlegare la ulei și vin)
24 aprilie – miercuri † Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș (dezlegare la ulei și vin)
25 aprilie – joi – † Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Evanghelist Marcu (dezlegare la ulei și vin)
27 aprilie – sâmbătă – Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului. Sâmbăta lui Lazăr. Pomenirea morților (dezlegare la ulei și vin)
28 aprilie – Duminică – Intrarea Domnului în Ierusalim – Duminica Floriilor (dezlegare la pește)
4 mai – sâmbătă – Coborârea la iad a Mântuitorului; Sfânta Muceniță Pelaghia (dezlegare la ulei și vin)