Vezi VIDEO
Cel mai aspru post de peste an, Postul Pastilor, a inceput astazi, 27 februarie. Dincolo schimbarea regimului alimentar, preotii le atrag atentia credinciosilor ca e important sa posteasca “in biserica”, participand la slujbele religioase, recurgand la spovedanie si tinand cont de sfatul duhovnicului.
Postul Pastilor, care a inceput de astazi, 27 februarie, este cel mai lung de peste an, dar si cel mai restrictiv din punct de vedere alimentar. In aceasta perioada, nu se consuma lactate, oua si carne, existand doar doua dezlegari la peste, de sarbatoarea Bunei Vestiri si la Intrarea Domnului in Ierusalim (Duminica Floriilor).
Preotul Florin Codrea de la Biserica „Buna Vestire” din Baia Mare a precizat ca postul e o perioada in care trebuie sa meditam la ceea ce a insemnat neascultarea primului om, Adam, care a gustat din pomul cunoasterii binelui si raului. Pe de alta parte, postul ne reaminteste si de “noul Adam”, Hristos care a reintrat sub ascultarea lui Dumnezeu”.
“Noul Adam, Hristos isi incepe activitatea de mantuire a lumii prin post, reintra sub ascultarea lui Dumnezeu. Asta e postul, o reintrare sub ascultarea lui Dumnezeu, o ascultare si o responsabilitate a fiintei umane in a se reancora de Dumnezeu, cel pe care L-a pierdut prin pacatul stramosesc”, a punctat preotul Florin Codrea.
Preotul a mai atras atentia ca, in momentul in care crestinul tine postul, e important sa participe la slujbele religioase, sa se roage si sa se spovedeasca.
“Daca postim in afara Bisericii, in afara lui Hristos, postul se poate transforma intr-o simpla dieta sau chiar o cura de slabire. Daca postim cu Hristos si realizam ca, de fapt, Hristos este cel care suporta aceasta jertfa, el e cel care lucreaza in noi, asa cum spuneau Sfintii Parinti, daca ma rog, Hristos se roaga in mine. Slujbele bisericii ne arata ce inseamna ajunul, postul negru, postul de zi cu zi, pentru ca orice zi inseamna o zi de jertfa pe care ne-o propune Dumnezeu. Si nu trebuie omis un aspect deosebit de important: partea de spovedanie”, a explicat preotul Florin Codrea.
Preotul a mai atras atentia ca in momentul in care postesc, credinciosii trebuie sa tina cont si de recomandarile duhovnicului, cel care e in masura sa-l sfatuiasca pe fiecare cum trebuie sa posteasca. Asta deoarece biserica are anumite derogari de la regulile postului pentru cei batrani, bolnavi sau pentru femeile gravide.
In perioada Postului Mare, in biserici se savarsesc slujbe speciale. Astfel, in prima saptamana, de luni pana joi, credinciosii participa la Canonul cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul, care se repeta integral in miercurea din a cincea saptamana de post. De asemenea, in Postul Pastilor, in general miercurea si vinerea, in bisericile de mir se oficiaza “Liturghia darurilor mai inainte sfintite”.
Sursa: Camelia Tocaci