Astăzi vom discuta despre un subiect mult prea puțin atins: licitațiile pentru obiectele de lux. Vom vorbi și cum sunt acestea o formă de pariere. La fel ca la orice pariu sau joc de noroc, investești o sumă într-un anumit obiect. Îl poți cumpăra sau nu, în funcție de competiția pe care o ai la acea licitație.
În cazul în care obții acel obiect, are loc un nou pariu și mai interesant. Poți vinde (sau nu) acel obiect pentru un preț mai mare sau poți aștepta să-i crească valoarea, dacă acest lucru se întâmplă. Sunt multe variabile, iar acestea țin și de tipul obiectului pentru care licitezi. Oricum, la fel ca la pariuri sau orice joc de noroc, licitațiile sunt și despre emoția adusă de riscuri.
În articolul de astăzi, îți vom prezenta, printre altele, ce presupun aceste licitații, care sunt cele mai importante din lume și care sunt cele mai scumpe obiecte vândute.
Totul despre licitații
Licitațiile sunt și ele o formă de pariuri, dar bineînțeles, funcționează altfel față de păcănele sau alte tipuri de gambling. Pe joc sloturi gratis , vezi numeroase aparate în care investești o sumă, iar apoi, după ce rotești, vezi dacă ai câștigat sau nu.
Dar, într-un fel, spre deosebire de păcănele, la licitații, contează foarte mult cât ești dispus să riști. Cu cât crești suma de cumpărare, cu atât vei avea mai multe șanse de succes. La jocurile de noroc, lucrurile nu stau așa. După ce ai cumpărat un obiect, atunci vine jocul de noroc adevărat – vei putea să-l vinzi pentru mai mult?
Totodată, sunt mai multe tipuri de licitații cu obiecte valoroase, precum imobiliarele și obiectele de lux. Noi vom discuta despre licitațiile cu obiecte de lux.
Ce presupun licitațiile cu obiecte de lux?
Obiectele de lux pot fi opere de artă, cum ar fi picturi, dar și bijuterii, vin, mobilier, mașini, cărți, fotografii și orice obiect vechi. În lume, există foarte mulți colecționari de astfel de obiecte, deci se înțelege succesul acestor licitații.
Cele mai cunoscute case de licitații cu obiecte de lux sunt Sotheby’s și Christie’s. Vânzarea obiectelor se face cu oferte care încep de la sume destul de mari. Aici vei găsi numai obiecte foarte rare, deci și foarte valoroase. Este puțin probabil să ajungi aici.
Dar există și platforme online de licitații, iar cea mai cunoscută este eBay. Aici poți licita și tu pentru obiecte din toată lumea. Desigur, poți găsi și lucruri rare și valoroase pe care poți obține un preț bun.
Oricum, pe hârtie, este foarte simplu să ajungi la o licitație care se ține și fizic. Trebuie doar să completezi un simplu formular de înregistrare și participi la ce licitație dorești. Dar cumpărarea unui obiect valoros este altceva. Aceste obiecte sunt rare și nu le găsești mereu la vânzare. De aceea, mulți chiar se împrumută ca să le poată achiziționa.
Obiectele de acest fel sunt văzute ca investiții. Tocmai în acest fel, licitațiile cu obiecte de lux sunt văzute ca pariuri. Cei care licitează nu pot fi siguri că-și vor scoate investiția. Există și riscul ca un obiect să se devalorizeze, iar atunci, cel care l-a cumpărat, rămâne pe minus.
Licitații cu obiecte de lux din jurul lumii
În afară de Sotheby’s și Christie’s, mai sunt foarte cunoscute și casele de licitații Phillips, Bonhams și Heritage Auctions. Acestea 5 sunt cele mai importante din lume. Christie’s, Sotheby’s, Phillips și Bonhams au apărut în Londra, în secolul al XVIII-lea. Heritage Auctions este mult mai nouă și a apărut în Statele Unite, în anii ‘70.
Dar nu trebuie să ajungi în Londra sau în Dallas, de unde provine Heritage Auctions, ca să licitezi la obiecte de lux. Aceste case au sucursale în toată lumea, în orașe importante precum New York City, Milano, Paris, Hong Kong, Amsterdam sau Tokyo.
Și în România, există câteva case care se ocupă cu licitarea obiectelor de lux și de artă. Două exemple foarte bune de la noi sunt Artmark și Historic. Și la Ministerul Justiției mai poți găsi licitații cu tot felul de obiecte confiscate. De asemenea, Catawiki este o platformă online europeană unde licitezi pentru obiecte de lux.
Cele mai scumpe pariuri din istorie
În istorie, au existat licitații care au ajuns la sume exorbitante. Cea mai scumpă pictură este ”Salvador Mundi” a lui Leonardo da Vinci. Aceasta a fost cumpărate în 2017 de Mohammed bin Salman pentru 450 de milioane de dolari. Vânzarea este interesantă și pentru că sunt dubii în ceea ce privește autenticitatea operei.
Alt obiect foarte scump a fost vândut chiar pe eBay. Iahtul de lux a l-a costat pe cumpărător suma de 168 de milioane de dolari. Cea mai scumpă mașină vândută vreodată a fost un Ferrari 250 GTO Berlinetta din 1962 și a costat 48 de milioane de dolari.
Concluzii
Cumpărarea unor obiecte de lux la licitații sunt și ele pariuri. Ca la orice investiție, aloci fonduri pe care se poate să nu le scoți vreodată. Și din acest motiv, licitațiile sunt atât de populare: implică emoția riscului, la fel ca la jocurile de noroc.
Unele licitații se joacă cu sume extrem de mari, ceea ce duce la un risc colosal. Dacă ”Salvador Mundi” se dovedește a fi un fals, atunci Mohammed bin Salman a pierdut probabil cel mai mare pariu din istorie.