Vezi VIDEO
Branza buna in burduf de caine. Asa s-ar putea rezuma strategia turistica a Maramuresului, judetul fiind prezentat adesea de autoritati ca o destinatie de vacanta ce ar putea concura usor cu localitatile din zona Brasovului. In lipsa investitiilor si a zapezii, partiile de schi cu traditie, cunoscute printre iubitorii sporturilor de iarna din intreaga tara – Borsa si Mogosa – au fost aproape pustii in acest sezon. Daca Maramuresul nu a ramas fara turisti, acest lucru se datoreaza doar modernizarilor care s-au facut pe celelalte partii din judet. Numarul excursionistilor ar putea fi insa mult mai mare, daca bazele de agrement ramase ancorate in trecut ar fi aduse la standardele actuale.
Avand o istorie de peste 100 ani la capitolul sporturi de iarna, Borsa ar trebui sa fie un adevarat colt de rai pentru schiori. In schimb, statiunea a devenit un exemplu de proasta gestionare a resurselor. Desi cele doua partii sunt deservite de un telescaun si un teleschi, acestea nu au fost modernizate de mult timp. In plus, in ultimii ani au fost probleme si cu zapada, deoarece precipitatiile au fost din ce in ce mai putine, iar tunuri de zapada nu au fost achizitionate. In aceste conditii, cand pe alte partii din judet stratul de zapada trece de o jumatate de metru, pe partiile de la Borsa omatul nu masoara mai mult de 25 centimetri. Tot la Borsa exista cea mai lunga trambulina naturala din Europa, care insa nu este pusa in valoare in niciun fel.
„In ceea ce priveste dotarile care ar trebui sa fie, tunuri de zapada sau alte dotari, in ultima vreme au lasat de dorit si asta s-a suprapus si peste incalzirea timpului. In acest sezon si in sezonul trecut am avut mult de pierdut si in ceea ce priveste numarul de turisti care au venit la Borsa si care se asteptau sa gaseasca o partie bine pregatita”, a declarat Remus Stetco, primarul din Borsa.
Intrat de doar cativa ani in circuitul turistic hibernal, orasul Cavnic a devenit rapid o destinatie vizitata de schiori. Partiile nu au o dificultate mare, insa instalatiile pe cablu noi si tunurile de zapada care produc, in unele perioade, mai mult omat decat mama natura, au reusit sa mai salveze din faima turistica a judetului.
„Avem partiile in stare foarte buna, preturile sunt accesibile si eu zic ca incercam sa fim cat se poate de amabili cu toata lumea”, a spus Cornel Poenar, administratorul partiilor Roata de la Cavnic.
In weekendul care tocmai a trecut, la Cavnic au venit schiori din Satu Mare, Cluj, Salaj sau Mures si… Borsa.
„E singurul loc unde e multa zapada, multa lume si tot ce e nevoie. A meritat drumul pana aici”, a spus Cristi Gliga, un snowboarder venit din Targu Mures.
„Partia e ok. Sunt pentru prima data aici si chiar imi place. Daca la noi nu e buna partia, venim aici”, a spus Simona Mihali, o turista care a venit din Borsa pentru a schia la Cavnic.
Conform unei statistici recente, cu 11,8 kilometri de partii, Maramuresul este pe locul patru in topul national al infrastructurii de schi, dupa judetele Brasov (24,4 km), Prahova (22,2 km) si Harghita (12,8 km). Potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, cea mai lunga partie din judet, cea de la Mogosa, este pe locul 9 la nivel national, cu 2,2 kilometri schiabili. Cea mai lunga partie din tara este Drumul Rosu din Poiana Brasov, cu 4,6 km.
Sursa: Andrei Gherghel