Materia tot mai complexa si programa scolara tot mai stufoasa ii impovareaza, la propriu, pe elevii baimareni. Potrivit unui studiu facut anul trecut, de o firma privata de orteze, releva un adevar trist: mai bine de jumatate dintre elevi au probleme serioase de coloana.
„Teoretic, greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca undeva un 10 – 15%, cu un maxim de 20%, dar aici deja suntem pe muchie de cutit, ca sa zic asa, cam acolo, din greutatea corporala. Avand in vedere ca reteaua de medicina scolara nu mai e ce-a fost, copiii nu mai sunt luati in evidenta destul de devreme si nu sunt dezbracati din cap pana in picioare, cum erau controalele periodice, si avand in vedere numarul mare de cazuri care se prezinta in ambulatorul de specialitate, una dintre firmele de ortezare de pe plan local, impreuna cu un grup de kinetoterapeuti, a facut un program pilot semestrul trecut la cateva clase, bineinteles cu acordul parintilor si al conducerii, la clasele de ciclu primar si rezultatele au fost ingrijoratoare. Deci, undeva la jumatate din copii aveau atitudine vicioasa a coloanei. Asta este putin spus, atitudine vicioasa, deci plecand de aici pana la coloana deformata, undeva in jurul varstei de 11 ani ceea ce este foarte, foarte devreme”, a declarat Lucia Hurmuz, medic primar Ortopedie pediatrica.
In ciuda faptului ca literatura de specialitate spune ca un elev nu are voie sa care mai mult de 10% din greutatea lui corporala, realitatea contrazice recomandarile medicale. Geanta de scoala a unui elev de clasa a treia cantareste in medie intre 3,8 si 4,2 kilograme. Ca sa le mai usureze sarcina zilnica, dascalii din scolile baimarene cauta solutii.
„Problema ghiozdanelor este o problema cunoscuta si ridicata de parinti, de diriginti, de invatatori pentru ca se intampla ca uneori copiii sa vina cu un volum mare de caiete, carti, alte materiale auxiliare la scoala si sigur ca ne-a preocupat. Una dintre masurile pe care am luat-o, ca sa dotam fiecare clasa, inca nu am reusit pe toate, cu dulapioare in care sa puna blocul de desen, echipamentul sportiv, deci pe care sa-l duca doar o data pe saptamana. Apoi o initiativa, chiar eu am vrut sa dau un exemplu ca profesor de matematica, caietele pe care le aduc la matematica. Ceream caiet de teme separat, caiet de clasa separat si-atunci am zis ca ar fi o masura care vine in sprijinul copiilor de a nu avea foarte multe bagaje, sa cer sa aiba un singur caiet de matematica, un caiet pentru tema si pentru clasa in acelasi timp”, a declarat Mihai Bolos, directorul Scolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” Baia Mare.
Specialistii spun ca o afectiune a coloanei odata capatata nu mai poate fi vindecata. Poate fi doar ameliorata, si asta dupa multe tratamente si recuperare intensiva.
Sursa: Ana Pop