Sunt captivat de istorie, de trecutul nostru, de povești mai mult sau mai puțin reale. Zilele trecute am început documentarea despre una dintre cele mai interesante povești din partea aceasta de țară. Mai precis, despre Alexiu Pocol, unul dintre cei mai bogați români ai trecutului.
Alexiu Pocol a fost un cadru didactic fără avere, dar care a reușit să devină un etalon al societății românești, stabilind legături cu cele mai importante personalități contemporane cu el. Fie că vorbim de Iuliu Maniu, Nicolae Iorga sau chiar familia regală.
Alexiu Pocol s-a născut în Sălaj, dar s-a căsătorit cu fiica unui moșier băimărean și astfel a ajuns peste noapte proprietar de mine de aur.
A părăsit învățământul și s-a dedicat exploatării aurului. Abia după opt ani a găsit primul bloc de aur de 75 kilograme. În 1902, ar fi găsit un alt filon cu 4.000 kg de aur, devenind unul dintre cei mai bogați români. Totodată era și un împătimit al jocurilor de noroc, a cheltuit mulți bani în cazinourile din Viena.
Alexiu Pocol a fost întemeietor și președinte al unor bănci locale, președinte al filialei din Baia Mare a Crucii Roșii, membru de onoare al Reuniunii Femeilor Române „Regina Maria” din Baia Mare, membru marcant al ASTRA, a cărei Adunare Generală a organizat-o la Baia Mare, în anul 1903. După Marea Unire din 1918, eveniment istoric în care s-a implicat personal, fiind delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, Alexiu Pocol a fost senator de Baia Mare, apoi preşedintele organizaţiei locale a Partidului Naţional Ţărănesc. Sfârşitul vieţii îl găseşte în postura unui membru marcant al Partidului Naţional Liberal, formaţiune politică la care aderă în vara anului 1927.
În timpul războiului, averea lui a scăzut și mai mult. În anul 1928 castelul și mina au trecut în proprietatea unei societăți miniere. În 1930 castelul a fost vândut industriașului elvețian E.Boissanos. Pocol, la începutul anilor 1930, mai avea doar o casă și un automobil, cheltuindu-și o bună parte din bani pe jocurile de noroc
După naționalizarea din 1948 în castel a fost grădiniță, școală și locuințe, după 89 au fost plasați aici copiii instituționalizați. Până în anul 1962, era bine conservat, cu tablouri, decorațiuni și sobe de teracotă. După aceea a dispărut tot și cu greu mai poți găsi urmele luxului de altădată. O tablă comemorativă ne informează, că în casa lui Pocol, proprietar de mine și primar de Baia Mare, a fost găzduit, în anul 1905, istoricul, academicianul și, ulterior, prim-ministrul Nicolae Iorga.
De la opulență la pericol de prăbușire:
Totuși există perspective:
„Castelul Pocol situat într-un loc magnific se află în patrimoniu local şi urmează să intre într-un amplu program de restaurare – reabilitare ca la terminarea lucrărilor să fie deschis publicului vizitator, turiştilor români şi străini care ajung în judeţul Maramureş. Pentru mine personal, redarea farmecului de altădată a celebrului castel din Valea Roşie e un demers important la care ţin foarte mult şi face parte din conceptul de punere în valoare a clădirilor vechi, a clădirilor care păstrează patina arhitectonică a unor timpuri apuse care trebuie repuse în valoare şi oferită spre admiraţie lumii. (…) Castelul va fi complet restaurat, redeschis şi introdus în circuitul turistic local alături de alte clădiri emblematice din municipiul Baia Mare”, spunea în 2021 primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
Totuși, chiar dacă deocamdată nu s-a început nici o lucrare la castel, perspective există. Cristina Moldovan, inițiatoarea proiectului ”Flori la Castel” a anunțat că s-au alocat 11 milioane de lei pentru restaurarea castelului din Baia Mare.
Mai multe date despre viața tumultoasă a lui Pocol vă invit să parcurgeți de pe următorul link:
Concluzia doar una poate fi: Oricine ai fi, oricât de bogat și puternic ai fi, de moarte nu te scapă nimeni. Și după ce mori, averea ta poate fi bătaia de joc a altora.
Material realizat din inițiativa și cu ajutorul lui Paul Conț!
Andrei BUDA
Povesti de adormit copiii. Aceleași povesti ne-au fost servite și în 2017 când primăria a preluat ștrandul municipal, iar primarul ne promitea că în 2 ani vom avea un ștrand nou. Au trecut 5 ani și nu s-a făcut absolut nimic.
restaurează gara casa de cultura casa minerilor cine mă minerul și altele că nu faci nimic de cînd te ai îngrășat primare
celebrul castel de pe VALEA ROSIE???? cand a fost mutat castelul pe valea rosie? poate ne spuneti!!