Operațiunile de salvare a celor 12 copii și a antrenorului lor de fotbal s-au terminat cu succes. Cei 13 sunt acum la spital, în îngrijirea medicilor și în afara oricărui pericol. Însă bucuria salvatorilor a fost umbrită de două momente.
Primul: moartea unui scafandru, fost Navy Seal, care s-a oferit voluntar. Acesta a rămas fără oxigen, din păcate, și a decedat în urma hipoxiei. Decesul fostului militar a schimbat modul în care cei care au coordonat eforturile s-au raportat la operațiunea de salvare. În plus, pentru prima dată au realizat cu toții cât de periculos este drumul pe care îl aveau de parcurs până la salvarea celor 13 persoane blocate în peștera din nordul țării.
Al doilea moment a venit marți seara, la câteva ore după finalizarea operațiunilor de salvare, și îl are în centru pe medicul australian Richard Harris, cunoscut drept Harry de prieteni. Medicul se afla în vacanță în Thailanda atunci când a izbucnit criza și s-a oferit voluntar fără să stea prea mult pe gânduri.
Anestezist de profesie, Harris este pasionat de scufundări, speologie și fotografie. Medicul a stat alături de copii timp de trei zile, în locul în care aceștia își găsiseră adăpost, i-a evaluat și a decis ordinea în care trebuie scoși, în funcție de cât de slăbiți erau.
Richard Harris este ultima persoană care a părăsit marți peștera din Thailanda. În condiții grele, având în vedere că, imediat după ce ultimul copil a fost scos din adâncuri, pompele au cedat și nivelul apei din grotă a crescut dramatic.
Ajuns în siguranță la tabăra de campare a salvatorilor, Harris a primit vestea că tatăl lui încetase din viață imediat după ce copiii au fost scoși din peșteră. Fiul lui era încă în grotă.
Richard Harris a fost descris drept un „om tăcut și bun” de către Serviciul de Ambulanță din Sudul Australiei, care „nu a stat pe gânduri înainte să-și ofere ajutorul în această misiune”.
Cei care au lucrat alături de Harris în această misiune de salvare i-au lăudat eforturile și au accentuat cât de importantă a fost contribuția acestuia la succesul misiunii și la păstrarea în siguranță a celor mici.
„În numele întregii echipe de salvare, vrem să-i transmitem condoleanțele noastre și trebuie să vă spun cât de recunoscător îi sunt. Fără el, această operațiune, nu cred că ar fi fost un succes”, a spus, miercuri, comandatul misiunii de salvare, Narongsak Osotthanakorn.