Vezi
VIDEO – declaratii „la cald” dupa prabusirea cladirii monument istoricUn zid al cladirii monument istoric in care functioneaza Scoala Populara de Arta ”Liviu Borlan” din Baia Mare s-a prabusit integral in cursul dupa-amiezii de marti, 7 iulie, trei angajati ai institutiei iesind din cladire cu cateva momente inainte de incident. Evenimentul a avut loc in jurul orei 15.30, cand peretele dinspre curtea interioara s-a prabusit caramida, u caramida. Constructia face parte din perimetrul centrului istoric al orasului. Proprietarul spatiilor situate la parter, cetatean francez, efectua o serie de lucrari despre care nu se stie inca daca au avut toate avizele necesare. In urma acestor interventii, doua bolte si peretele din spate al cladirii s-au surpat, existand riscul sa se darame cu totul. Din fericire, nu au existat victime.
Peretele dinspre curtea interioara a imobilului s-a prabusit complet in doar cateva minute, iar o angajata a Scolii Populare de Arta Baia Mare a declarat ca a venit o persoana din anturajul proprietarului care a avertizat-o pe ea si pe doi colegi sa iasa din cladire. ”A venit un barbat si ne-a spus: «Iesiti repede ca se prabuseste cladirea!». Nu am reusit decat sa imi iau geanta si sa ies”, a spus femeia. Angajatii au declarat ca norocul a fost ca, fiind vacanta, nu erau decat ei in cladire, pentru ca altfel puteau probabil sa fie si victime.
Alimentarea cu gaz a imobilului a fost intrerupta de un angajat din departamentul de intretinere al Teatrului de Papusi Baia Mare, institutia fiind invecinata cu scoala de arta.
Directorul Teatrului de Papusi Baia Mare, Aurel Cucu, a anuntat incidentul prin 112, pentru ca intreaga cladire risca sa se prabuseasca. ”Etajul intai nu se mai sustine pe nimic. Stalpii de sustinere s-au prapbusit, asa ca oricand se poate darama cu totul”, a spus el, adaugand ca a sunat si la Electrica, pentru intreruperea alimentarii cu energie electrica, iar prima data a fost intrebat daca are chef de distractie. ”M-au intrebat daca am glume in program cand am zis ca se prabuseste cladirea”, a declarat el.
Teama lui Aurel Cucu a fost ca Teatrul de Papusi sa nu fie afectat si el, pentru ca imobilele comunica intre ele. ”Prea multe nu putem face. Noi am strans o parte din decorurile si costumele pe care le-am avut intr-o incapere alaturata”, a spus acesta.
Angajatii Scolii de Arta Baia Mare si cei ai Teatrului de Papusi au declarat ca atat saptamana trecuta, cat si in cursul zilei de azi, 7 iulie, s-au efectuat lucrari la parterul imobilului si ca s-a scos pamant rezultat din sapaturile efectuate in curtea interioara.
Directorul Scolii Populare de Arta Baia Mare, Vasile Petrutiu, a declarat ca activitatea in institutie nu mai poate continua si ca imobilul reprezinta un pericol. ”E clar ca nimeni nu mai are de ce sa intre. Cladirea asta se poate prabusi in orice moment”, a declarat acesta.
La fata locului a venit si seful sectiei de Arheologie din cadrul Muzeului de Istorie Baia Mare, Pop Dan, care a recunoscut ca s-au efectuat sapaturi arheoologice la imobil – necesare inainte de obtinerea avizului de constructie la orice cladire monument istoric, dar a aratat ca acestea au fost finalizate saptamana trecuta.
Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii Maramures, aflati si ei la fata locului, au incercat sa discute cu proprietarul imobilului, dar fara succes. Ei au incercat sa afle daca lucrarile s-au efectuat cu aviz din partea unei institutii a statului. ”Lucrarile trebuiau facute sub supravegherea unui specialist in constructii. Nu te poti apuca sa sapi oriunde, pentru ca se poate intampla o tragedie. Daca se respectau niste norme, peretele putea sa ramana in picioare”, a declarat Marioara Ionas, inspector in constructii.
Seful Inspectoratului de Stat in Constructii Maramures, Arpad Virag, a declarat ca institutia pe care o conduce nu a stiut nimic despre lucrarile de la cladire. ”Noi nu am dat niciun aviz. Nici nu am stiut. Doar ni s-a spus sa mergem repede ca s-a prabusit”, a declarat acesta.
Reprezentantii de la Protectia Civila din cadrul Primariei Baia Mare au dispus luarea unor masuri imediate de siguranta pentru a impiedica prabusirea cladirii. Marioara Ionas a spus ca intreg etajul cladirii trebuie sprijinit pe o grinda si pe stapli de sustinere, dar ca e nevoie apoi de o consolidare urgenta.
Viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha, a declarat ca a dispus efectuarea unei anchete si identificarea proprietarului. ”Nimeni nu a reusit sa discute cu proprietarul. Acesta pur si simplu a sapat in curtea interioara la patru metri adancime si se pare ca a afectat si fundatia. In mod cert, vom propune sanctionarea sa cu amenda maxima, pentru ca nu se poate ca orice sa incalce disciplina in constructii dupa bunul plac”, a spus el. Potrivit acestuia ”amenda va fi una substantiala”.
Mircea Dolha a mai spus ca in cazul unor ploi torentiale, cum au fost in ultimele doua saptamani, exista riscul prabusirii intregii cladiri, pentru ca structura de rezistenta este grav afectata, potrivit primelor concluzii de la fata locului ale specialistilor in constructii.
Proprietarul unei parti din imobilul unde s-a prabusit peretele este cetatean francez si a mai fost implicat intr-un scandal asemanator anul trecut, cant a fost anchetat de IPJ Maramures pentru efectuarea unor lucrari tot la un monument istoric, si tot in Baia Mare, fara sa aiba autorizatie. Dosarul a ramas in cerectare fara sa se mai dispuna masuri.
Cazul a privit sapaturile facute la subsolul cladirii monument istoric ”Casa Iancu de Hunedoara”. La momentul respectiv – 9 ianuarie 2008 – s-a comuniat ca ”David S., de 40 de ani, proprietarul imobilului, executa lucrari de reamenajare interioara a subsolului fara a avea acceptul Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures si nici autorizatie eliberata de Inspectoratul de Stat in Constructii”.
Casa ”Iancu de Hunedoara”, fostul castel medieval ridicat de voivodul transilvanean pentru sotia sa, Elisabeta, din centrul vechi al municipiului Baia Mare este monument istoric de categoria A, la fel ca si cea in care isi are sediul Scoala Populara de Arta Baia Mare. Ar fi de precizat ca imobilul unde s-a prabusit zidul are proprietar si Consiliul Judetean, care detine tocmai spatiul dat in administrare scolii de arta, doar subsolul si parterul fiind al francezului de origine israeliana.
CITESTE SI:
Sursa: M.M.