Un satelit german de marimea unui automobil, ROSAT, este pe cale sa-si paraseasca orbita terestra si va cadea necontrolat pe Pamant la sfarsitul saptamanii, intr-o zona ce nu a fost deocamdata identificata, au anuntat oamenii de stiinta germani. Satelitul german ROSAT, scos din functiune in 1999, ce cantareste doua tone si jumatate, va reintra in atmosfera terestra in intervalul 22 octombrie – 23 octombrie, cu o viteza de circa 28.000 de kilometri/ ora, potrivit specialistilor de la Centrul german pentru aeronautica si industria aerospatiala (DLR). Potrivit ultimelor estimari, circa 30 de bucati din acest satelit ar putea cadea pe Terra.
Momentul si locul intrarii satelitului ROSAT in atmosfera nu pot fi calculate cu precizie. Heiner Klinkrad, de la Agentia Spatiala Europeana, a declarat intr-o inregistrare video difuzata pe site-ul Agentiei spatiale germane ca aceste informatii vor fi aflate abia cu o ora-doua inainte de impact.
ROSAT (ROentgen SATellite) a fost un observator cu raze X dezvoltat in cadrul unui program comun de Germania, SUA si Marea Britanie. Satelitul a fost conceput si operat de Germania si lansat de SUA pe 1 iunie 1990. Satelitul a fost scos din functiune pe 12 februarie 1999. Printre altele, ROSAT face parte dintre satelitii cu ajutorul carora a fost descoperita cea mai tanara gaura neagra situata in vecinatatea Terrei, a carei existenta a fost facuta publica de specialistii de la NASA anul trecut.
Luna trecuta, satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), cantarind 6,3 tone, a cazut pe Pamant, iar resturile desprinse din satelit au ajuns intr-o zona nepopulata din sudul Oceanului Pacific. Avand o lungime de 10,6 metri si un diametru de 4,6 metri, UARS era unul dintre cele mai mari vehicule spatiale care orbitau in mod necontrolat in jurul Terrei.
UARS este cel mai mare satelit NASA care a cazut pe Terra in ultimele trei decenii, dupa Skylab, cazut in vestul Australiei in 1979. Potrivit expertilor in deseuri orbitale, obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an.
Sursa: Mediafax