Unul din doi romani urmeaza anual un tratament cu antibiotice, uneori fara motive bine intemeiate. Raceala, gripa si toxiinfectiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se intampla frecvent. Uneori pentru ca o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare usurinta. Alteori pentru ca pacientii se trateaza dupa ureche, iar unii farmacisti sunt de acord sa le vanda aceste pastile fara reteta.
Datele ultimului raport al Comisiei Europene arata ca 18% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara a avea o reteta de la un medic, asta in timp ce media europeana la acest capitol este de doar 3%. Expertii din domeniul sanatatii avertizeaza ca abuzul de antibiotice poate duce la sfarsitul medicinei moderne.
Infectiile ar putea redeveni principala cauza de mortalitate in urmatorii ani. Avertismentul vine din partea medicilor, care se declara ingrijorati de consumul excesiv si abuziv de antibiotice. ”Infectiile reprezentau principala sursa de mortalitate la nivel global in urma cu 100 de ani. Dupa introducerea in practica a antibioticelor, incidenta deceselor provocate de infectii a scazut considerabil”, afirma conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”.
Dupa aprope un secol, insa, medicul sugereaza ca ne-am putea intoarce in acelasi loc. Utilizarea excesiva a antibioticelor creste rezistenta microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la aparitia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent in prezent in farmacii.
Statisticile de specialitate arata ca zilnic 600.000 de romani urmeaza un tratament cu antibiotice. Aceasta cifra ne claseaza pe locul doi la nivel de Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de antibiotice. Datele arata ca intr-un an un roman din doi urmeaza un tratament cu antibiotice.
Grecii sunt singurii europeni care iau mai multe antibiotice decat noi. Pe locul trei la nivel de UE la capitolul consumului mare de antibiotice se afla Belgia, urmata de Cipru si Franta, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene pe aceasta tema. La polul opus se afla Olanda, Estonia, Letonia, Ungaria si Austria.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sau membrii comisiei de sanatate din Comisia Europeana au atras in numeroase randuri atentia ca utilizarea in exces a antibioticelor poate avea consecinte dezastruoase pentru omenire. In urma cu aproape trei ani, dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, avertiza asupra pericolului declansarii unei crize in sistemul medical, generata de evolutia bacteriilor din ce in ce mai rezistente la antibiotice.
Aceasta semnala faptul ca datele statistice la nivel mondial inregistreaza tot mai multe cazuri in care se face remarcata rezistenta antimicrobiana sporita a infectiilor, cazuri in care antibioticele de uz curent nu mai fac fata, fiind complet inutile in schema de tratament. Dr. Chan mentiona ca tratamentele alternative existente in acest moment sunt mai scumpe, toxice si actioneaza mult mai lent. In randul pacientilor diagnosticati cu infectii rezistente la antibiotice, riscul de deces a crescut semnificativ.
Dr. Chan cataloga acest moment ar putea reprezenta „sfarsitul medicinei moderne, asa cum o cunoastem acum” si intrarea intr-o era „post-antibiotice”, in care vor trebui gasite noi solutii, noi medicamente.
Sursa: Mediafax