Fetele si feciorii din Maramures nu aveau pe vremuri prea multe posibilitati de distractie, dar, chiar si acum, obiceiurile de altadata ale acestora s-au mai pastrat in multe sate. Si acum, furatul portilor sau practicile magice pentru aflarea datei nuntii se mai pot intalni in Maramures.
Furatul portilor e un obicei de Anul Nou a carui insemnatate se lega de casatorie. Acesta se facea in cazul fetelor nemaritate, care tot amanau casatoria, iar insemnatatea era aceea de deschidere a usilor in fata petitorilor, mai ales ca exista credinta ca de Anul Nou primul care intra in gospodarie trebuie sa fie barbat. Uneori, portile erau gasite la mare departare de casa de unde erau furate, alteori erau aduse inapoi chiar de feciorii care le furau.
Fura portale de Anul Nou si de Boboteaza. Daca un fecior graie c-o fata, apoi ii fura poarta si i-o duce departe. La unele le mai tapau si in parau.
(Culegator Parasca Fat – de la Anuta Bledea, Nanesti)
Mai luau portile de pa la suri, vranitele de pa la… Le duceau in apa, le mutau de la unu la celalalt, le schimbau portile de la vecini, de blastamati ce-o fo. Drumu’ nu l-o legat. Numa’ cand vineau cu mireasa se lega drumul. Cand vineau cu mireasa din alt sat, ca le parea rau dupa mireasa.
(Culegator Parasca Fat – de la Parasca Fat, Danesti)
Aflarea datei nuntii
Pentru aflarea datei nuntii, de asemenea, sunt diverse practici de Anul Nou. Astfel, in Maramures s-a pastrat credinta ca fata nemaritata trebuie sa loveasca grajdul cu soldurile de trei ori, iar in acest timp sa spuna: ”Sanvasai invargat/ Da-mi, Doamne, barbat / De-ar si cat de blastamat/ Si paru’ pan clop sa-i iasa/ Numa’ sa ma vad mireasa.” Daca dupa acest ritual, porcul grohaie se anunta nunta in noul an pentru tanara.
In sara de Anul Nou, fetele care vor sa se marite trasnesc cu curu’ in usa cotetului, zicand:
– Hui, iestimp!
Daca porcu nu grohaie, se trasneu iara, zicand;
– Hui, la altu-an!
De cate ori grohaie porcu, peste atatia a(n)i se maritau.
Daca porcu’ nu grohaie nici amu, zaceu:
– Hui, vecii
Daca nici amu nu grohaie porcu, zaceu ca-n veci nu s-or marita.
Feciorii puneu cuie si se-mpunge(a)u tare.
(Culegator Georgeta Maria Iuga – de la Ileana Mihali, Borsa)
O alta practica pe care fetele bune de maritat o faceau de Anul Nou ca sa afle daca se vor casatori sau nu implica pisicile din casa. Ele se adunau la casa uneia, faceau mai multi bulgari din aluat dospit si ii botezau cu numele lor. Spre seara ii aliniau si deschideau mata, careia in ziua respectiva nu i se dadea nimic de mancare. Credinta era ca fata al carei bot era mancat prima data se va marita prima in noul an.
De Anul Nou fetele fac boti – un fel de coca, din aluat, de marimea unei
nuci. Se inchide pisica in acea zi si nu i se da de mancare. Apoi botii se pun pe
pranic si se dau la pisica. Botii au fiecare un nume de fata. Pe care-1 mananca
matu, aceea s-a marita.
(Culegator Pamfil Biltiu – de la Maria Rosea, Barsana)
Seara, fetele, de amuzament mai mult, fac niste boti din aluat pe care-i ofera unei pisici. Al cui bot e mancat de pisica, acea fata se va marita mai devreme, altele dupa sau mai tarziu si asa mai departe. Pisoiul e tinut izolat in ziua respectiva si nu i se da de mancare, ca seara, de foame, sa manance botii pregatiti de fata. Dar fetele mai in varsta, mai sirete, ca sa le pacaleasca pe cele mai tinere, mai naive, fac boti in care pun carne cruda sau fiarta ca sa-i manance pisoiul. Cele mai tinere fac boti din aluat, pe care pisoul nu-i mananca. Celelalte fete rad de ele ca nu se vor marita curand.
(Culegator Maria Elena Timis – de la Maria Chindris, Ieud)
Sursa: Revista Memoria Ethnologica ■ nr. 4 – 5 ■ iulie – decembrie ■ 2002
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures
CITESTE SI:
- Superstitii de Anul Nou
- Credinte si practici de Anul Nou in Maramures
- Metehaul ori Baba – papusile rusinii
- Practici de maritis ale tinerelor fete
- Practici pentru aflarea ursitului de Anul Nou
- Mesaje de Anul Nou – urari de sarbatori, sms-uri
Sursa: eMM.ro