Trecerea intr-un nou an este un moment incarcat de misticcism, iar, ca si la alte sarbatori importante, despre noaptea la cumpana dintre ani se credea ca este propice pentru vraji. Magia alba era folosita din plin, mai ales de fetele care doreau fie sa afle cu cine se vor casatori si cand anume.
Verigheta ”slujita” si oglinda
Pentru aflarea ursitului, exact la miezul noptii, cand se trece in anul urmator, intr-un pahar cu apa se pune o verigheta de aur, sfintita de preot. De o parte si alta a paharului se aseaza cate o lumanare, iar in spatele lui se pune o oglinda. Tinerele trebuie sa se dezbrace in pielea goala, sa isi despleteasca parul si sa se puna in fata oglinzii, asteptand sa zareasca chipul celui cu care urmeaza sa se casatoreasca in reflexia verighetei.
De Anul Nou, la miezul noptii, se pune pe masa o oglinda, doua pahare cu apasi intr-unul se pune o verigheta de aur. In fata oglinzii se pun doua lumanari, Cea/cel care se uita in oglinda isi vede ursita deschizand usa.
(Georgeta Maria Iuga – de la Ileana Mihali, Borsa)
Numaratul (legatul) parilor
Tot pentru aflarea ursitului, fetele nemaritate ies afara in noaptea de Anul Nou si, legate la ochi, isi aleg un par din gardul casei, iar apoi numara in ordine descrescatoare de la 10 la unu. Ultimul par numarat este legat cu basma de la ochi, iar fata iese dimineata ca sa il vada. Daca acesta este drept si lung, ursitul va fi frumos si inalt; daca parul este stramb si cu cioate, alesul inimii va fi urat, rau si blestemat.
In sara de Anul Nou, fetele numara parii din gard, indarapt, de la zece la unu, cu ochii legati. Cand o ajuns la unu, leaga acel par cu un fir rosu Se uita la el. Daca-i drept paru, a fi barbat frumos, daca-i stramb, a fi urat.
(Culegator Pamfil Biltiu – de la Maria Rosea, Barsana)
Fetele numara parii din gard: zece, noua, opt, septe, sesa, cinci, patru, tri, doi, unu – si-1 leaga, pun samn; cum ii paru, ase-i ursatu.
(Culegator Parasca Fat – de la Anuta Bledea, Nanesti)
Carnat folosit pe post de falus
Unul dintre obiceiurile fetelor nemaritate poate starni rasul oricui doar la imaginarea scenei, dar este de inteles tinand cont de disperarea unora de a-si gasi barbat. Tinerele mergeau cu un carnat la raul inghetat, faceau o copca si bateau peste ea. Carnatul era astfel tinut incat sa para un falus urias.
La Anul Nou fetele se duceau cu un carnat la produh (n.r. – copca in gheata). Un capat il tineau intre picioare, celalalt il bateau de gheata zicand: Sanvasai tarcat, Da-mi, Doamne, barbat… Din carnatul respectiv ii dadea sa manance, la vergel, feciorului cu care voia sa se marite.
(Culegator Ion Chis Ster – de la Clarita Voicu, Finteusu Mic)
Sursa: Revista Memoria Ethnologica ■ nr. 4 – 5 ■ iulie – decembrie ■ 2002
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures
CITESTE SI:
- Superstitii de Anul Nou
- Credinte si practici de Anul Nou in Maramures
- Metehaul ori Baba – papusile rusinii
- Practici de maritis ale tinerelor fete
- Practici pentru aflarea ursitului de Anul Nou
- Mesaje de Anul Nou – urari de sarbatori, sms-uri
Sursa: eMM.ro