Vezi VIDEO
Invazie de buburuze portocalii, asiatice, in judetul Maramures. Pentru ca toamna hrana lor se termina, acestea devin agresive si intra si in casele oamenilor. Mai mult decat atat, in lipsa hranei ataca buburuza autohtona, de culoare rosu inchis.
Zilele calduroase de toamna tarzie, dar si epuizarea hranei lor naturale, fac ca buburuzele portocalii se devina vizibile si in apropierea locuintelor umane. Acestea au fost observate in mai multe zone ale judetului, precum Cicarlau, Firiza sau zona Remetea – Somcuta.
”Aceste buburuze nu sunt specifice faunei locale si pentru vegetatia locala. Spre deosebire de buburuzele autohtone, rosii si mai micute, care traiesc singulare pe plante, acestea sunt mai mari si traiesc in grupuri mari, care pot fi intalnite pe plante, ziduri, pe jos pentru ca ele cauta hrana”, ne explica Melania Oltean, consilier superior in cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures.
Buburuzele portocalii, cu denumirea stiintifica Harmonia Axylidis Pal, sunt originare din Asia si spre deosebire de cele autohtone traiesc in grupuri mari. Daca in mod normal acestea sunt benefice copacilor, hranindu-se cu alte insecte pradatoare, buburuzele portocalii devin agresive in momentul in care nu mai au hrana.
”Se stie ca aceste buburuze peste tot in lume sunt utilizate ca si pradatori naturali, ele hranindu-se cu afidele plantelor. Insa, spre deosebire de buburuza autohtona, aceste buburuze, cand li se termina hrana, cand nu mai exista afide, ceea ce se intampla de obicei toamna, atunci pot sa se hraneasca cu buburuzele noastre autohtone. Mai mult, cand se termina si aceasta hrana, ele trec la hranirea cu sucul din fructele care se recolteaza proaspat din camp”, spune Melania Oltean.
Nu este primul an cand insectele asiatice devin suparatoare si pentru oameni. Acum cativa ani, ele au fost semnalate pentru prima data in judet, in cartierul Firiza. Oamenii s-au speriat atunci de-a dreptul cand s-au trezit cu sute de buburuze in locuinte.
Motivul aparitiei acestor insecte il reprezinta schimbarile climatice din ultimii ani, respectiv tendinta de incalzire a vremii. Autoritatile spun ca micutele zburatoare nu ne vor deranja multe vreme, deoarece odata cu lasarea frigului acestea se retrag la hibernat.
Sursa: Sonia Rajnita