Comisia Europeana a transmis Romaniei un aviz motivat suplimentar referitor la depasirea valorilor maxime zilnice si anuale de praf in aer, motiv pentru care, la cererea Ministerului Mediului si Padurilor, va fi organizata o videoconferinta cu prefectii pentru a stabili masurile de luat.
Avizul motivat suplimentar privind depasirea valorilor limita (zilnice si anuale) pentru pulberile in suspensie PM10, respectiv praf in aer, reprezinta o noua faza a procedurii de notificare a Romaniei de catre Comisia Europeana pentru nerespectarea unor conditii din directivrele europene si un nou pas catre un proces intentat Romaniei la Curtea de Justitie a CE.
„In Romania, s-a constatat ca limitele privind PM10 sunt depasite in 17 zone. In 2010, Romania a solicitat o derogare pentru 11 dintre aceste 17 zone, iar Comisia a trimis un aviz motivat privitor la cele sase zone care nu intrau sub incidenta cererii de derogare. Dupa analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia ca nu se intrunesc conditiile necesare, prin urmare va trimite Romaniei un aviz motivat pentru alte noua zone (din cele 11 pentru care se ceruse derogare, n.r.)”, dupa ce in celelalte doua situatia s-a ameliorat, afirma oficialii Comisiei Europene intr-un comunicat de presa de azi, 6 aprilie.
Potrivit CE, Romania are la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns.
„Lipsa progreselor in acest domeniu ar putea conduce la sesizarea Curtii de Justitie a UE”, se precizeaza in comunicatul CE.
In replica, Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) a anuntat, astazi, 6 aprilie, dupa-amiaza, ca „in perioada urmatoare”, la solicitarea institutiei, va fi organizata, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, o noua videoconferinta cu participarea prefectilor, presedintilor consiliilor judetene si primarilor din zonele si aglomerarile vizate de solicitarea Bruxelles-ului. Intalnirea are scopul de a analiza stadiul indeplinirii masurilor intreprinse, precum si luarea „altor masuri necesare pentru remedierea si incadrarea in valorile limita pentru PM10 prevazute in Directiva 2008/50/CE”.
Ca urmare a raportarii de catre Romania a datelor de calitate a aerului la nivel national pentru anii 2007 si 2008, Comisia Europeana a constatat depasirea valorilor limita zilnice si anuale la pulberile in suspensie PM10 in 17 din cele 21 de zone si aglomerari stabilite la nivel national, explica MMP.
Procedura de infringement impotriva Romaniei pe aceasta tema a fost inceputa in luna noiembrie 2009, statului roman fiindu-i cerut sa transmita „masurile necesare pentru rezolvarea acestei situatii pe termen scurt, mediu si lung sau, daca este cazul, solicitarea de scutire de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 prevazuta de legislatia europeana”.
„Avand in vedere ca, in 26 iunie 2010, Comisia Europeana a transmis un aviz motivat pentru restul de sase aglomerari si zone in care s-au constatat depasiri, in prezent, din cele 21 de aglomerari, pentru parti din 15 este declansata procedura de infringement”, afirma reprezentantii MMP.
Sursa: Mediafax