Vezi VIDEO
Zeci de gospodari din comuna maramureseana Calinesti fac front comun impotriva drumarilor care reabiliteaza drumul Baia Sprie-Barsana. Oamenii se plang ca, de cateva luni, traiesc in conditii insuportabile din cauza prafului care se ridica de pe soseaua aflata in santier si care le-a alungat turistii din pensiuni si le distruge culturile. In comuna, firma care a contractat lucrarile de reabilitare a inlocuit asfaltul, pe o portiune de cativa kilometri buni, cu un strat de piatra din care se ridica nori imensi de praf de fiecare data cand trece o masina. Localnicii sunt nevoiti sa stea tot timpul cu geamurile inchise si spun ca nu mai pot sa bea apa din fantani. Ca urmare a reclamatiilor au fost in zona si comisarii Garzii de Mediu, dar, pentru ca problema nu s-a rezolvat, oamenii ameninta acum ca vor bloca drumul care le pune sanatatea in pericol.
Satui de praful inghitit zi de zi, satenii din Calinesti au facut numeroase plangeri si au cerut ajutorul autoritatilor. Sunt afectate direct de lucrarile de reabilitare circa 35 de familii, dar si restul localnicilor din comuna. Normal, drumarii de la firma Selina ar trebui sa ude soseaua in lucru pentru a preintampina aparitia colbului. Acest lucru nu s-a intamplat insa, dovada ca vegetatia si pervazurile caselor sunt acoperite cu un strat gros de praf.
„Se usca poamele, florile, iarba, castravetii… Toate se usca din cauza prafului asta care se depune pentru ca sunt calduri si nu ploua”, a spus Rozica Sandor, o localnica din zona.
Si afacerile oamenilor au de suferit. De cand a fost asternut stratul de piatra pe drum, pensiunea unui satean este mai mult goala, pentru ca nimeni nu vrea sa vina in Maramures pentru a inghiti praf sau pentru a sta inchis in casa. „In momentul in care vin turistii si vad, se duc toti. De o saptamana am avut cel putin 20 de familii, care, eventual, au dormit o noapte si, in momentul in care s-au trezit si au vazut norul de praf, au plecat”, a declarat Petru Opris.
La solicitarile oamenilor, in zona s-a deplasat o echipa de inspectori de la Garda de Mediu Maramures, care a constatat ca nemultumirile locuitorilor sunt indreptatite, desi, in momentul controlului si atunci cand echipa eMaramures s-a deplasat la fata locului, drumul a fost udat de catre cei de la Selina.
„Anterior controlului nostru nu se realizau masurile eficiente de preintampinare a ridicarii prafului din santierul reabilitarii drumului. Am stabilit in sarcina constructorului actiunea de umectare continua in perioada in care anotimpul o cere, pentru a preintampina ridicarea prafului”, a explicat comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan.
Firma Selina s-a ales cu o amenda in urma acestui control, comisarii descoperind ca acel punct de lucru functiona fara a respecta legislatia, respectiv partea de depozitare a combustibililor nu avea avizul de mediu. Sanctiunea s-a ridicat la 30.000 lei. Reprezentantii societatii care se ocupa de lucrarile din zona nu au putut fi momentan contactati pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu aceste probleme.
Localnicii spun ca nu mai au rabdare pana in toamna, cand ar urma sa fie asfaltata portiunea de drum cu probleme si ca vor bloca soseaua daca nu se ia nicio masura. „Oamenii sunt foarte hotarati, in varianta in care nu se ia nicio masura, sa treaca la blocarea drumului. Asta este… Consecintele suntem dispusi sa le suportam toti, indiferent care vor fi ele”, a spus un satean, Mihai Berinde.
Reprezentantii Consiliului Judetean spun ca lucrarile de asfaltare trebuiau sa fie incheiate acolo conform graficului intocmit chiar de firma Selina. „Lucrarile de asfaltare ar fi trebuit sa fie incheiate in acea zona. Constructorul a primit un ultimatum sipana in 15 septembrie ar trebui sa se termine mai multe portiuni cu asfaltari pentru a recupera intarzierile.”, a declarat Cristian Chendea, managerul proiectului.
Sursa: Andrei Gherghel