Trei actionari ai Petrolului Ploiesti, intre care fratii Daniel Capra si Nicolae Capra, si alte patru persoane au fost retinuti, marti seara, de procurorii DIICOT dupa mai multe ore de audieri intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.
Seful DIICOT Ploiesti, Ionut Botnaru, a declarat ca in urma audierilor au fost retinute sapte persoane, intre care trei administratori ai clubului, respectiv fratii Daniel si Nicolae Capra si Marius Bucuroiu, dar si administratori ai unor societati implicate in activitatea infractionala, suspectii urmand a fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva.
Potrivit sursei citate, 17 dintre cei 19 suspecti din dosar au fost audiati la sediul DIICOT Ploiesti, intre care si sotiile fratilor Capra, acestea detinand, conform anchetatorilor, societati comerciale prin care ar fi fost derulate operatiuni financiare fictive. Impotriva acestora si a altor opt suspecti nu au fost dispuse masuri, a precizat Botnaru.
Procurorii DIICOT Ploiesti au efectuat, marti, 25 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Constanta, Prahova, Buzau, Salaj, Giurgiu, Braila si a municipiului Bucuresti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate formata din 19 persoane specializata in infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul creat fiind de 15,4 milioane de euro. Perchezitiile au vizat inclusiv clubul FC Petrolul Ploiesti si locuintele actionarilor, anchetatorii ridicand, printre altele, mai multe documente.
De altfel, ancheta a fost declansata ca urmare a unei sesizari primite de la Directia Generala Antifrauda care, potrivit lui Botnaru, a efectuat o serie de controale la clubul ploiestean. In cauza exista suspiciunea ca o parte dintre membrii gruparii, in calitate de administratori ai SC Fotbal Club Petrolul SA Ploiesti, au initiat in anul 2012 o grupare infractionala organizata la care au aderat si ceilalti membri, in vederea crearii unor lanturi infractionale care sa favorizeze firmele administrate de membrii grupului, respectiv in scopul preluarii si finantarii SC Fotbal Club Petrolul SA Ploiesti.
Astfel, au fost efectuate operatiuni nereale prin emiterea de documente si facturi fictive, in scopul deducerii TVA si diminuarii bazei de impozitare (impozit pe profit).
De asemenea, in scopul crearii unor relatii comerciale inexistente intre firmele implicate in activitatea infractionala, cu clubul sportiv, au fost facturate diferite servicii si livrari de marfuri, sumele astfel obtinute fiind insusite de catre membrii gruparii, in scopul preluarii si finantarii clubului, prin creditari succesive. La sediul DIICOT Ploiesti au fost audiate zeci de persoane.
Consiliul Local Ploiesti a aprobat, in luna februarie a anului 2012, o hotarare prin care Daniel Capra, Alexandru Daniel Capra si SC JIF SRL au preluat actiunile SC FC Petrolul SA, detinute pana la acel moment de Liviu Luca, Florin Bercea, Eduard Alexandru si Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) Petrom.
Foto agerpres
Sursa: Agerpres