Vezi VIDEO
Unul dintre cei mai iubiti sfinti ai crestinilor de pretutindeni, Sfantul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost sarbatorit astazi, 6 decembrie, in toate lacasurile de cult. O zi speciala a fost si la Biserica „Sfantul Nicolae” din Baia Mare, acolo unde numerosi credinciosi au venit la hram. La final toti cei prezenti au primit un dar din partea Sfantului Nicolae, cel milostiv.
Un sobor important de preoti a oficiat Sfanta Liturghie la Biserica „Sfantul Nicolae” din Baia Mare. Sarbatoarea a atras multime de credinciosi care au tinut sa-l cinsteasca asa cum se cuvine pe „Sfantul Nicolae”, cunoscut si ca „mare facator de minuni”. A fost o zi a bucuriei si a comuniunii, pentru ca sarbatoarea e indragita la fel de mult si de cei mici, si de cei mari.
Preotii au atras atentia insa ca e nevoie sa se faca diferenta intre Mos Nicolae, despre care se vorbeste atat de mult in traditia populara, si Sfantul Nicolae, al carui model ar trebui sa fie urmat de toata lumea. „Biserica ar trebui sa faca diferenta intre ceea ce se spune ca ar fi Mos Nicolae sau Sfantul Nicolae. Sfantul Nicolae este cel adevarat, nu Mos Nicolae sau alt mos imbracat in alte culori mai vii, Sfantul Nicolae este imbracat in vesmantul arhieriei, al postirii si al bunatatii”, a punctat arhimandritul, Casian Filip.
Preotul a mai aratat ca Sfantul Nicolae care s-a nascut din parinti binecredinciosi s-a deprins inca de la nastere cu postul. Cand a crescut, Sfantul Nicolae a patruns tainele invataturii, a studiat Sfanta Scriptura, teologia, cugetand deseori la Dumnezeu si petrecand ore intregi in biserica. Este exemplul cel mai viu ca educatia unui om nu poate fi despartita de biserica, pentru ca „scoala isi are temelia doar in tinda bisericii”, a mai aratat parintele arhimandrit Casian Filip care a evidentiat astfel ca traim zile in care „lupta” se da tot mai mult pentru scoaterea icoanelor, a Sfintei Cruci, dar si a religiei din scoli.
„Sfantul Ierarh Nicolae a fost dat la invatatura, atunci cartea se facea pe langa biserica, asa precum odinioara neamul romanesc. Cartea era langa biserica sau prima Biserica. Prima scoala s-a infiintat in pridvorul bisericii. Scoala isi are temelia in usa bisericii. N-am putea-o desparti niciodata pentru ca, despartind un pom de radacina lui, niciodata nu va face roada. Vedem invatamantul care se desparte de radacina culturii care este Biserica, isi pierde nuanta, iar nuanta aceasta o vedem atat de colorata mai ales in societatea noastra romaneasca”, a adaugat arhimandritul Casian Filip.
La finalul slujbei religioase, toti credinciosii au primit un mic dar de la Sfantul Nicolae.
Sursa: Camelia Tocaci