Vezi VIDEO
La cincizeci de zile dupa Invierea Mantuitorului, credinciosii au sarbatorit astazi, 3 iunie, un moment important prin care se incheie „lucrarea vazuta a lui Hristos in lume”, Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile, cum este cunoscut in popor acest praznic. Multime de oameni s-a adunat in bisericile din judet, iar la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, a fost dubla sarbatoare, pentru ca s-a tinut si hramul lacasului de cult.
„Slujba atat de frumoasa ca in Baia Mare nu se savarseste decat in ceruri”, a afirmat, astazi, arhiepiscopul ortodox al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, IPS Justinian Chira, la Sfanta Liturghie oficiata cu ocazia Rusaliilor. Marele praznic imparatesc a adunat puhoaie de credinciosi in bisericile din judet. Lacasurile de cult au fost impodobite cu ramuri verzi si flori care simbolizeaza “viata si darurile Duhului Sfant”.
Sarbatoarea a fost una si mai speciala la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, acolo unde s-a tinut si hramul. Aici, a fost savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca de catre un sobor de preoti care i-a avut in frunte pe cei doi ierarhi maramureseni, IPS Justinian Chira si PS Iustin Sigheteanu.
In duminica Rusaliilor, credinciosii retraiesc momentul in care Duhul Sfant s-a pogorat peste sfintii ucenici ai mantuitorului, care se aflau la Ierusalim si traiau „in comuniune si neincetata rugaciune”. Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Iustin Sigheteanu, a explicat in cuvantul sau de invatatura ca „Duhul Sfant este pentru Biserica, exact ce este sufletul pentru trup”.
„Fara suflet suntem oseminte, devenim fara suflare, trupul nu foloseste la nimic, duhul este cel ce da viata. Sufletul se exprima prin vorbire, organele de simt pe care ni le-a daruit Dumnezeu. In biserica acelasi lucru se intampla. Biserica este trupul lui Hristos si noi madularele fiecare in parte, iar Duhul Sfant lucreaza in moduri diferite. Prin unii lumineaza, prin unii mangaie, prin altii face pace, prin altii iarta, prin unii invata smerenia, pe altii ii ridica din pacate”, a rostit PS Iustin Sigheteanu.
Sarbatoarea de astazi e una din cele mai importante din calendarul bisericesc. Acum „se incheie lucrarea vazuta a lui Hristos in lume si incepe lucrarea nevazuta, dar simtita a duhului si harului lui Dumnezeu care se revarsa neincetat”, a mai explicat arhiereul vicar.
Dupa oficierea Sfintei Liturghii, pe esplanada din fata lacasului de cult au fost rostite rugaciuni pentru sfintirea tarinilor si a apei. Multimea de credinciosi venita la slujba s-a indreptat apoi spre casa, purtand in maini spice de grau care simbolizeaza “limbile de foc ale Sfantului Duh care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli”.
Sursa: Camelia Tocaci